Odp: Nasze kulinarne pomysły
Ostatnimi czasy eksperymentuję z różnymi kaszami oraz ryżami. Wczoraj kupiłam amarantus i teraz zastanawiam się co warto z tego zrobić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ostatnimi czasy eksperymentuję z różnymi kaszami oraz ryżami. Wczoraj kupiłam amarantus i teraz zastanawiam się co warto z tego zrobić?
adriana15, a widziałaś konkurs? Też mają tam na stronie, zerknij do zakładki "nagrody"
Pieczone w piekarniku ziemniaki i udko + czerwona kapusta
DANIE WZOROWANE NA MACEDOŃSKIEJ TURLITAVA - składniki:
1/2 kg karkówki
2 piersi z kurczaka
mała dynia piżmowa (tak naprawdę połowa)
mała cukinia
bakłażan
jabłko
marchew
papryka
pomidor
buraczek czerwony
ziemniaki (dwa średnie)
czosnek - 2 ząbki
jedna duża cebula
gałązka świeżego tymianku (spora)
łyżka przyprawy ras el hanout (kiedyś sam zrobiłem taką mieszankę sugerując się wskazówkami Jamiego Olivera)
sól i pieprz
olej słonecznikowy
DANIE WZOROWANE NA MACEDOŃSKIEJ TURLITAVA - sposób przygotowania: Mięso pokroiłem w duże kawałki (1,5 do 2 cm), w misce wymieszałem z połową przyprawy ras el hanout, solą i pieprzem najpierw karkówkę, Potem osobno też pokrojonego na duże kawałki kurczaka. Osobno każdy rodzaj mięsa obsmażyłem na patelni, potem wymieszałem razem W naczyniu glinianym. Na mięso położyłem resztę wymieszanych składników (warzywa) pokrojonych w grubą kostkę, gałązkę tymianku, posoliłem i popieprzyłem oraz polałem oliwą. Na wierzchu całość przykryłem folią aluminiową (nie musi być szczelnie) i włożyłem do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 3 godziny. W połowie pieczenia polałem całość wodą ok. 1 szklanki, w tym monecie wszystko dokładnie wymieszałem. Po trzech godzinach danie gotowe. Warzywa wszystkie były surowe, a naczynie ma wymiary średnica 30 cm i wysokość 10 cm.
Teraz moje najlepsze na początek tygodnia :
Knedle z truskawkami
Smaczne polskie kluski z ziemniaków, mąki i jajek nadziewane truskawkami (lub innymi owocami jak śliwki czy morele). Podawane na słodko posypane cukrem oraz polane kwaśną śmietaną. Pomysł na knedle z truskawkami: Claudia.
Składniki:
• 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być w mundurkach)
• 300 g mąki pszennej
• po szczypcie soli i cukru
• 2 jajka
Nadzienie:
• 400 g truskawek
Dodatki:
• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• gęsta śmietana 12 %
Wykonanie:
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.
Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.
Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną.
To chodzi o niskie ceny [url=http://www.centrumtapet.pl/]tapety ścienne do sypialni[/url] widzisz mamy rację!
Ostatnio edytowany przez sylwuskaaopr (2015-04-24 14:39:20)
Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną i twarogiem
Krokiety z pieczarkami
naleśniki 4
pieczarki 500 g
cebula 1
tarty ser cheddar 100 g
posiekana natka pietruszki 3 łyżki
bułka tarta 1 szklanka
olej do smażenia
masło 1 łyżka
jajko 1
sól
pieprz
Pokroić pieczarki w drobną kosteczkę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać ser, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Wystudzić gotowy farsz. Nakładać na naleśniki farsz i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż krokiety się ładnie przyrumienią
Ryż na szybko z klopsikami
- 15 dag długoziarnistego ryżu,
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 3-4 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 30 dg mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz,
- 4 łyżki orzeszków nerkowca,
- 125 ml sosu chili do kurczaka
Przygotowanie:
W garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wsypać ryż, ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, pokroić na kawałki. Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w zapałkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso obficie doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Stopniowo wrzucać porcyjki mięsa, szybko obsmażyć z obu stron. Dodać czosnek i cebulę, zeszklić.
Usmażone mięso wyjąć, przełożyć na talerz. Ryż odcedzić. Wsypać na tłuszcz, pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty.
Do gotowej potrawy ponownie włożyć mięso, krótko podgrzać. Polać sosem chili, doprawić. Dobrym dodatkiem będzie pieczony czosnek (nieobraną główkę wkładamy do gorącego piekarnika na 20 minut).
ok. 510 kcal
ok. 30 minut
Interesuję cię działanie elektroniki czy też cuda techniki?[url=http://elektronika.blog.iwoman.pl/]http://elektronika.blog.iwoman.pl/[/url] Wejdź na mój blog! Zapraszam!
Ostatnio edytowany przez magdula088 (2015-06-23 15:26:33)
Składniki
Spaghetti z krewetkami
Spaghetti z krewetkami
mak3
mak1
ok. 12 sztuk dużych krewetek (surowych)
1 opakowanie makaronu spaghetti z sepią
kilka ząbków czosnku
sos sojowy
cytryna
świeża kolendra
1 papryczka chilli
oliwa
sposób przygotowania
Przygotuj marynatę do krewetek: w miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i sos sojowy.
Obierz kilka ząbków czosnku i wyciśnij przez praskę - dodaj do marynaty.
Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do miseczki, w której znajduje się marynata. Wymieszaj dokładnie całość i dodaj oczyszczone krewetki.
Marynuj krewetki przez ok. 20 minut.
W czasie kiedy krewetki leżą w marynacie, przygotuj makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu i odcedź.
W woku rozgrzej kilka łyżek oliwy i dodaj zamarynowane krewetki. Smaż je w woku aż zrobią się różowe (surowe krewetki są szare). W międzyczasie pokrój świeżą kolendrę.
Do krewetek dodaj ugotowany makaron i świeżą kolendrę.
Całość podawaj z cząstkami cytryny.
Serdecznie polecam dodatkowo zaglądnięcie na stronę dla ciekawskich "jak to powstaje". [url=https://jaktopowstaje.wordpress.com/]https://jaktopowstaje.wordpress.com/[/url]
Mnie bardzo ta strona zainteresowała.
Ostatnio edytowany przez Basiaaa (2015-06-19 17:20:55)
Schoboszczak inaczej z mojego ulubionego przepisu niedzielnego:
Składniki:
– 4 kotlety schabowe
– 1 większa cebula
– 1 jajko ( do obtoczenia )
– bułka tarta ( do obtoczenia )
– sól, pieprz
– 4 pieczarki
– 3 łyżki majonezu
– 4 plastry sera żółtego
Przygotowanie:
* Kotlety rozbijamy lekko, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor ( jak tradycyjne schabowe ).
* Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym ( bądź po prostu na blaszce ).
* Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i szklimy na patelni, na której smażyliśmy kotlety. Przekładamy na kotlety.
* Na kotlety z cebulą i pieczarkami, układamy plastry sera żółtego, smarujemy majonezem i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ), do momentu, aż wierzch się przyrumieni.
Bezpieczne życie jest dla mnie najważniejsze![url=http://ubezpieczsie.hatenablog.com/]http://ubezpieczsie.hatenablog.com/[/url] Dlatego założyłem blog! Zapraszam was na niego!
Ostatnio edytowany przez sara.lapa (2015-06-27 13:11:10)
Przepis na Gołąbki warzywne
czas: 1 godzina
liczba porcji: ok. 30 szt.
Składniki
cała kapusta
900 g mrożonego szpinaku
3 marchewki
pół selera
ząbek czosnku
sól, pieprz
sos:
35 g koncentratu pomidorowego
4-5 łyżek wody
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
Przepis na gołąbki
KROK 1
Wycinam twardy fragment kapusty i podgotowują ją aby liście były bardziej elastyczne. Odcinam twarde elementy.
Przepis na gołąbki
KROK 2
Warzywa gotuję w słonej wodzie do miękkości, ale nie wylewam wywaru. Marchewkę i selera kroję w kostkę.
Przepis na gołąbki
KROK 3
Na patelni podgrzewam rozmrożony szpinak. Dodaję czosnek jak już jest rozmrożony, doprawiam sola i pieprzem. Dodaję marchewkę i seler.
Przepis na gołąbki
KROK 4
Na liściu kapusty kładę łyżkę farszu. Boki zawijam do środka i roluję, to ważne bo nie może się rozpaść.
Przepis na gołąbki
KROK 5
Wkładam do garnka z wodą po wywarze, na dno wkładam liście kapusty by właściwe gołąbki się nie przypaliły. Gotuję do miękkości. Przygotowuję sos: wodę i koncentrat podgrzewam do zagotowania, doprawiam sola, pieprzem i bazylią, podgrzewam a potem polewam gorące gołąbki. Smacznego.
Chcesz się dowiedzieć więcej na temat ubezpieczeń i inwestycji? Wejdź na tego bloga [url=http://abcubezpieczen.bloog.pl/]http://abcubezpieczen.bloog.pl/[/url] i znajdź dużo cennych porad!
Ostatnio edytowany przez judysiaaitsme (2015-07-26 10:42:42)
Przepis na Krokiety z mięsem
czas: ok. 1 godziny
liczba porcji: dla 3–4 osób, 10 krokietów
Składniki
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 szklanki wody
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
farsz:
500 g mięsa mielonego, np. drobiowego
1 cebula
sól i pieprz
100 g śmietany 12–18%
1 jajko
dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Moje porady
jak kroić cebulę
do ciasta naleśnikowego możecie dać mleko, ale polecam pół na pół, są bardziej elastyczne
Przepis na krokiety
Krok 1
Najpierw naleśniki. Mieszam wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, aż do uzyskania gładkiej masy.
Przepis na krokiety
Krok 2
Cebulę kroję drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodaję zmielone mięso, np. drobiowe. Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki. Dodaję śmietanę, wbijam jajko i mieszam.
Przepis na krokiety
Krok 3
Farsz nakładam na podsmażone naleśniki i roluję.
Przepis na krokiety
Krok 4
Obtaczam w rozkłóconym jajku i bułce.
Przepis na krokiety
Krok 5
Smażę na oleju, aż będą rumiane, układam najpierw łączeniem do dołu, by się ładnie złączyły. Smacznego.
Masz własne mieszkanie? Czeka Cię remont? Brakuje Ci pomysłu? Poczytaj na [url=http://remontimieszkanie.blox.pl/html]http://remontimieszkanie.blox.pl/html[/url]. Proste rozwiązania dla każdego.
Ostatnio edytowany przez arturo900 (2015-06-26 21:46:00)
Ja bardzo lubię klopsiki, moje dzieci też się nimi zajadają więc dziś na obiad przygotuję klopsy w sosie koperkowym
Przepis na 4 porcje:
50 dag mielonego mięsa drobiowego
czerstwa kajzerka
pół szklanki mleka
jajko
cebula
sok z 1/2 cytryny
4–5 łyżek mąki
tymianek
sól
biały pieprz
Sos koperkowy:
450 ml bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany do zup
łyżka mąki
3 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Mięso wyrób z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, jajkiem i startą cebulą. Dopraw sokiem z cytryny, tymiankiem, solą, pieprzem. Uformuj małe kulki, obtocz w mące. Zagotuj bulion warzywny. Gotuj w nim klopsiki na małym ogniu ok. 12 min. Wyjmij łyżką cedzakową.
Śmietanę połącz z mąką i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wlej do reszty bulionu i mieszając, zagotuj. Wsyp koperek, dopraw solą i pieprzem. Sos gotuj 3 minut i polej nim klopsiki.
Jeżeli kochacie buty i każda kolejna para sprawia wam wielką frajdę [url=http://shopaholic.bugs3.com/2015/02/buty-z-internetu/]http://shopaholic.bugs3.com/2015/02/buty-z-internetu/[/url] zapoznajcie się ze świetnym artykułem na ten temat
Ostatnio edytowany przez albert7000 (2015-06-26 18:38:05)
Oszukane Gołąbki
Etapy przygotowania
1. Kapustę poszatkować.Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wrzątku,przestudzić.
2. Do miski dać mięso,jajka,ryż,kaszę,kapustę i przyprawy.
3. Dokładnie wymieszać..
4. Z masy formować "kotleciki".
5. Obsmażyć na patelni.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu , zalać rosołem, dusić w piekarniku
6. Do powstałego tłuszczu dodać trochę wody, przecier, zawiesinę z mąki i wody. Doprawić
Ja dziś na obiad mam zupę pomidorową! Nie będę pisała jak to robić, bo przecież każda z nas wie Ja swoją zupę robię z przecieru pomidorowego.
Kotlety z kaszy jaglanej
Składniki:
kasza jaglana (200g)
cebula (200g)
pęczek szczypiorku
1 łyżka bułki tartej (20g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (1szklanka kaszy do 2 szklanek wody). Trzeba na nią uważać, bo może przywierać do dna, najlepiej pod koniec gotowania wyłączyć, przykryć i zostawić, wtedy wchłonie całą wodę.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem. Łączymy kaszę z cebulą, dodajemy posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy. Kasza jaglana jest dość kleista, więc jajko jest zbędne, ale za to przywiera do patelni, więc każdego kotleta obsypujemy lekko bułką tartą. Dzięki temu zrobi nam się brązowa skorupka i kotlety się nie rozwalą podczas przewracania. Smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.
Kotlety z kaszy, fasoli i warzyw: [url]http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2015/06/biae-w-zielonym-czyli-kotlety-z-fasoli.html[/url]
Makaron (np. penne) z sosem truskawkowo -serowym. Makaron gotujemy, truskawki z serem białym lub jogurtem greckim blendujemy; jak zbyt gęste można dodać ciut śmietany/ jogurtu/mleka. Gdy truskawki mało słodkie można dosypać cukru. Makaron polewamy schłodzonym sosem. Smacznego!
Hmm nie przepadam za takimi słodkimi obiadami. Póki są młode ziemniaczki to stawiam na potrawy na ich bazie, np. zapiekanki ziemniaczane.
Osobiście o tej porze roku mogłabym jeść truskawki ze śmietaną na śniadanie, obiad i kolację, ale że lato przyniosło, oprócz truskawek (oczywiście!) całą masę pyszności, to czasem z nich rezygnuję. Wczoraj na obiad zrobiłam sałatkę z bobu, świeżego groszku, fasolki szparagowej, cieciorki, suszonych pomidorów i pieczonej papryki, do tego zrobiłam coś a'la vinegrett i dodałam świeżą bazylię... palce lizać
Zupa kalafiorowa z dużą ilością świeżego koperku
Gołąbki z młodej kapusty!
Czasami (jak dziś) robię sobie coś zwykłego na obiad, np. pieczone ziemniaki z pesto bazyliowym.
Ryż z warzywami i kurczakiem
dwie torebki ryżu
pół puszki kukurydzy
pół puszki groszku
pół puszki czerwonej fasoli
kilka łyżeczek curry
dwie piersi z kurczaka
przyprawy do kurczaka
Do gotującego się ryżu wsypać kilka łyżeczek curry
pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, usmażyć i przyprawić do smaku
odcedzić ryż, wymieszać na patelni z kurczakiem
do ryżu i kurczaka dodać kukurydzę, fasolę i groszek, całość wymieszać.
Ja uwielbiam wszelkie makarony. Robie je na rózne sposoby: z sosem serowym, pieczarkowym, pomidorowym,szpinakowym itp
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź