Ja z Google Maps korzystam chętnie i często, w różnych celach
Szperałam przez jakiś czas w sieci za pomocą Bing, ale uważam, że Google jest wyszukiwarką bezkonkurencyjną, przynajmniej dla polskiego internauty. (Bing ma ładne zdjęcia w tle )
Na Firefoxie używałam narzędzia, które jest moim zdaniem wspaniałe (szkoda, ze ff przegrał u mnie z Chrome), narzędzia, które zwie się "paskiem wyszukiwania" i umieszczone jest obok paska adresu. Zawiera ono rozwijaną listę różnych wyszukiwarek, którą możemy dowolnie modyfikować, wstawiając lub usuwając pozycje wedle własnych potrzeb i uznania i po kliknięciu na wybraną, przeszukiwać interesujący nas obszar sieci, korzystać z danej wyszukiwarki BEZ KONIECZNOŚCI wchodzenia na jej stronę, w każdej chwili To kapitalne rozwiązanie, ponieważ:
- czasami szukamy czegoś na Allegro. Dzięki opisywanemu przeze mnie paskowi nie musimy udawać się na stronę Allegro, tylko w dowolnym momencie korzystania z sieci, możemy przeszukać serwis aukcyjny.
- jeśli potrzebujemy definicji trudnego pojęcia, zaznaczamy wyszukiwanie w Encyklopedii PWN lub Wikipedii.
- chcąc znaleźć coś na You Tube, nie musimy wyszukiwać strony YT, potem na nią wchodzić i znów wyszukiwać filmu, tylko możemy od razu wpisać szukaną frazę w okienko paska wyszukiwania i zaznaczyć wyszukiwanie w YT.
Oczywiście najpierw musimy stworzyć sobie listę interesujących nas wyszukiwarek (zarządzaj wyszukiwarkami), chyba że wystarczy nam domyślna.
[img]https://support.cdn.mozilla.net/media/uploads/gallery/images/2014-11-08-17-18-14-2a5160.png[/img]
[img]https://support.cdn.mozilla.net/media/uploads/gallery/images/2014-11-08-17-30-57-8d1bcd.png[/img]
Dodatkowe opcje wyszukiwania, o których wspomina Marionetka, są bardzo przydatne, zwłaszcza jeśli szukamy grafik, bo pomogą zawęzić obszar wyszukiwań do rozmiarów, odcieni i typów, które nas interesują. Uwzględniają także prawa do użytkowania, a więc mają podział na te, z których wolno nam bezpłatnie korzystać we wszystkich celach lub jedynie w celach niekomercyjnych oraz te, które możemy według potrzeb modyfikować i te, w które nie wolno nam ingerować.