Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Co kupić
Chipsy z szynki
100 g szynki szwarcwaldzkiej
Pulpeciki
450 g mięsa mielonego z szynki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce
1 szczypta chili w proszku
starta skórka z 2 cytryn, sparzonych, wyszorowanych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 cebulki dymki, posiekane
1 pęczek szczypiorku dymki, umyty, pokrojony
1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików
sok z 1/2 cytryny
1 jajko
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
około 2-3 łyżek bułki tartej
Sałatka
250 g świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego
1 duża cebula czerwona, pokrojona w piórka
6 mandarynek, sparzonych, wyszorowanych, obranych, podzielonych na kawałki
niewielka ilość oliwy z oliwek (do polania sałatki)
Sos miodowy z curry
4 łyżki miodu
1 łyżka musztardy Dijon
1 1/2 łyżeczki curry w proszku
sok z 1/2 cytryny
Sos winegret
100 ml śmietany 30%
sok z 1/2 cytryny
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min
Przygotuj
blachę
pergamin
drugą mniejszą blachę
moździerz
tarkę
naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)
Chipsy z szynki
Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (mniejszą blachą), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
Pulpeciki
Do miski przekładamy mięso mielone, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu nasion kolendry. Do miski ścieramy na tarce kawałek imbiru. Dodajemy szczyptę chili w proszku. Startą skórkę z 2 cytryn siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki. Smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również szczypiorek i posiekaną kolendrę, sok z ½ cytryny, 1 jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
Sałatka
Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
Sos miodowy z curry
Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z 1/2 cytryny. Całość mieszamy.
Sos winegret
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma liśćmi kolendry.
Ostatnio edytowany przez magdula088 (2015-06-23 15:28:26)