251

Odp: sałatki

Lwowska sałatka śledziowa
buraki     10 małych
ziemniaki sałatkowe     5
seler     1 duży
jabłka (szara reneta lub inne kwaskowate)     6
filety śledziowe marynowane, wymoczone     6
cebula     1-2
ogórki kiszone     7-8
marynowane podgrzybki     mały słoiczek
kapary     mały słoiczek
marynowane śliwki     mały słoiczek
fasola biała ugotowana     szklanka
olej słonecznikowy     2 łyżki
Sos:    
śmietana świeża tłusta     1 litr
musztarda rosyjska     1 słoiczek
sól i cukier     do smaku
Burak ma w sobie wiele czaru i o ile tylko pozostaje warzywem mój salon jest dla niego zawsze otwarty.

Ugotować w łupinach buraki, ziemniaki, seler. Obrać, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Jabłka i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Osączyć grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokroić. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropić olejem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Wymieszać śmietanę z musztardą i doprawić tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polać sosem przed podaniem.

Ostatnio edytowany przez wesola091a (2015-06-22 12:22:26)

252

Odp: sałatki

Sałatka ziemniaczana ze śledziem
filety śledziowe     4
jabłko     1
cebule     2
ziemniaki     6
majonez     2 łyżki
śmietana     pół szklanki
sól    
pieprz    
   

Sycąca, pożywna i zdrowa sałatka ze śledziem jest znakomita na lunch.

Filety opłukać i moczyć w mleku kilka godzin. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach (ok 15 minut – nie mogą się rozpadać). Wystudzić ziemniaki, obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać (lub  nie jeśli ma ładną skórkę) i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę zalać  wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić na sicie. Śledzie wypłukać, pokroić w paseczki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Doprawić.

Warianty: można dodać ogórek kiszony, groszek lub kukurydzę z puszki, natkę, a cebulę zastąpić dymką.

253

Odp: sałatki

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Co kupić
Chipsy z szynki
100 g szynki szwarcwaldzkiej
Pulpeciki
450 g mięsa mielonego z szynki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce
1 szczypta chili w proszku
starta skórka z 2 cytryn, sparzonych, wyszorowanych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 cebulki dymki, posiekane
1 pęczek szczypiorku dymki, umyty, pokrojony
1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików
sok z 1/2 cytryny
1 jajko
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
około 2-3 łyżek bułki tartej
Sałatka
250 g świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego
1 duża cebula czerwona, pokrojona w piórka
6 mandarynek, sparzonych, wyszorowanych, obranych, podzielonych na kawałki
niewielka ilość oliwy z oliwek (do polania sałatki)
Sos miodowy z curry
4 łyżki miodu
1 łyżka musztardy Dijon
1 1/2 łyżeczki curry w proszku
sok z 1/2 cytryny
Sos winegret
100 ml śmietany 30%
sok z 1/2 cytryny
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu

Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min
Przygotuj
blachę
pergamin
drugą mniejszą blachę
moździerz
tarkę
naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)
Chipsy z szynki
Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (mniejszą blachą), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
Pulpeciki
Do miski przekładamy mięso mielone, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu nasion kolendry. Do miski ścieramy na tarce kawałek imbiru. Dodajemy szczyptę chili w proszku. Startą skórkę z 2 cytryn siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki. Smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również szczypiorek i posiekaną kolendrę, sok z ½ cytryny, 1 jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
Sałatka
Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
Sos miodowy z curry
Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z 1/2 cytryny. Całość mieszamy.
Sos winegret
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma liśćmi kolendry.

Ostatnio edytowany przez magdula088 (2015-06-23 15:28:26)

254

Odp: sałatki

Sałatka z przegrzebków i pomarańczy
Składniki
ilość porcji: 5

    6 przegrzebków
    60 g roszponki
    50 g orzechów nerkowca
    1 pomarańcza podzielona na cząstki
    świeżo zmielony czarny pieprz
    świeżo zmielony różowy pieprz lub pieprz cayenne (opcjonalnie)
    łyżka masła

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min.

    Ułożyć sałatę na talerzach. Dodać kawałki pomarańczy i posypać orzechami.
    Na patelni rozgrzać masło na dużym ogniu i smażyć przegrzebki przez minutę z każdej strony. Zdjąć patelnię z ognia i dodać nieco soku pomarańczowego, wymieszać i zdrapać z dna przypalone cząstki.
    Na talerzach ułożyć po jednym przegrzebku, a następnie skroić sosem z patelni.
    Posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić pozostałym sokiem pomarańczowym.

Ostatnio edytowany przez Basiaaa (2015-06-19 16:39:09)

255

Odp: sałatki

Sałatka z radicchio, szpinaku, pomarańczy, grejpfruta i orzechów makadamia
Sałatka z radicchio, szpinaku, pomarańczy, grejpfruta i orzechów makadamia - składniki:

    1 główka sałaty radicchio
    1 garść młodych listków szpinaku
    6 łyżek oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia)
    3 pomarańcze
    3 grejpfruty
    100 g uprażonych orzechów makadamia
    1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżeczka dobrej jakości octu jabłkowego
    sól
    utłuczony czarny pieprz

Sałatka z radicchio, szpinaku, pomarańczy, grejpfruta i orzechów makadamia - sposób przygotowania: Umyj i osusz szpinak. Z sałaty radicchio odetnij głąb, liście umyj i osusz, następnie porwij na mniejsze kawałki (kilka zachowaj do dekoracji). Pomarańcze i grejpfruty obierz i wyfiletuj (za pomocą noża wytnij cząstki bez skórki).W dużej misce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i jabłkowy, dopraw solą i utłuczonym w moździerzu pieprzem, spróbuj i ew. dodaj więcej octu lub soli. Uprażone orzechy przekrój na pół. Do miski z sosem dodaj sałatę i szpinak, kawałki cytrusów i orzechy, delikatnie wymieszaj, aż listki pokryją się sosem. Od razu podawaj.

256

Odp: sałatki

Tajska sałatka z ogórków, z orzechami i miętą
    Dodaj zdjęcie
    Skomentuj
    Zapisz
    Drukuj
    Wyślij
    Podziel się
    Pinterest
    Facebook

Składniki
ilość porcji: 4

    Dressing
    2 łyżki miodu
    2 łyżki masła orzechowego
    1 szczypta chili
    2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżki sosu sojowego
    sól do smaku

    500 g ogórków
    1/2 szklanki orzechów nerkowca, uprażonych
    1 pęczek świeżej mięty, posiekany
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min.

    Wymieszać miód z masłem orzechowym, dodać chili, ocet, sos sojowy i sól. Dobrze wymieszać i odstawić.
    Jeśli ogórki są małe, można je pokroić bez obierania. Jeśli ogórki są długie, szklarniowe, trzeba je obrać, przekroić wzdłuż na 4 częsci, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę. Dzięki temu sałatka nie będzie wodnista.
    Orzechy nerkowaca uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Można je posiekać, albo użyć w całości.
    Orzechy wymieszać z ogórkami, polać sosem i posypać posiekaną miętą.

Ostatnio edytowany przez sara.lapa (2015-06-22 13:50:10)

257

Odp: sałatki

Przepis na Sałatka z awokado
czas: 10 minut
liczba porcji: dla 2 osób
Składniki
1 dojrzałe awokado
2 pomidory
pół szklanki suszonej żurawiny
pół kalarepki
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny
Sałatka krok po kroku
KROK 1
Pomidory kroję w kostkę, awokado obieram i również kroję w kostkę, tak samo kalarepkę. Mieszam jogurt z majonezem, dodaję żurawinę i mieszam z pozostałymi składnikami. Doprawiam. Smacznego.

Ostatnio edytowany przez judysiaaitsme (2015-07-26 10:42:20)

258

Odp: sałatki

Przepis na Letnia sałatka z arbuzem
czas: 10 minut
liczba porcji: spora porcja dla 4 osób
Składniki

    pół arbuza
    180 g sera sałatkowego Turek Islos*
    1 szklanka rukoli świeżej
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka octu winnego
    4–5 łyżek oliwy
    sól, pieprz do smaku
    1,5 łyżki sezamu

*Przepis powstał we współpracy z marką TUREK i do zrobienia sałatki wykorzystałam ser sałatkowy Islos, jest on lekko słony, łatwo się kroi, więc możecie go wykorzystać do sałatek czy przekąsek.
Sałatka letnia przepis
Krok 1
Przygotowanie zaczynam od sosu. Wlewam ocet, dodaję miód, trochę soli i pieprzu do smaku i mieszam. Teraz stopniowo, cały czas mieszając, wlewam oliwę i mieszam, aż sos będzie gładki i taki świecący.
Sałatka letnia przepis
Krok 2
Arbuza kroję w kostkę, ser sałatkowy również w kostkę, do tego dokładam rukolę.
Sałatka letnia przepis
Krok 3
Polewam sosem, mieszam i z wierzchu posypuję całość uprażonym sezamem. Smacznego.

Ostatnio edytowany przez arturo900 (2015-06-26 21:38:49)

259

Odp: sałatki

Ostatnio robię sałatki z kukurydzą zamiast groszku, polecam taką zmianę

260

Odp: sałatki

ŁOSOŚ Z SAŁATKĄ Z SOCZEWICY - składniki:
450 g świeżego łososia oczyszczonego z ości
w kawałku
200 g zielonej soczewicy
kilka ziaren czarnego pieprzu
ząbek czosnku
listek laurowy
marchew pokrojona w kostkę
2 szalotki pokrojone w kostkę.
Sos do soczewicy: 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki utartego korzenia imbiru
1 szalotka pokrojona w kostkę
szczypta wasabi w proszku.
Marynata: 150 ml jasnego sosu sojowego
sok z 1/2 małej cytryny
1/2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
utarty ząbek czosnku
spora szczypta wasabi w proszku
50-150 ml wody
ŁOSOŚ Z SAŁATKĄ Z SOCZEWICY - sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać, zalać nią rybę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Soczewicę ugotować z ziarenkami pieprzu, czosnkiem i listkiem laurowym, posolić pod koniec gotowania, powinna pozostać jędrna. Marchewkę chwilę pogotować we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, aby pozostała jędrna. Soczewicę wymieszać z marchewką, szalotką i sosem, odstawić, aby się przegryzła. Łososia wyjąć z marynaty, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plastry (żeby łatwiej się kroił, można go zamrozić). Układać plastry cieniutką warstwą na talerzu, a na wierzchu usypać górkę sałatki z soczewicy.

261

Odp: sałatki

kalafiorowa z jajkiem

Składniki
pół kalafiora
3 jaja
kilka pomidorków koktajlowych
ok 70 g sera żółtego wędzonego
garść posiekanego szczypiorku
sos musztardowy
sól, pieprz

Przygotowanie
Ugotowany kalafior rozdzielcie na różyczki, jajka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Pomidorki koktajlowe przekrójcie na połówki, ser żółty zetrzyjcie na tarce. Wszystkie składniki poukładajcie w dużej misie. Polejcie sosem musztardowym, posypcie szczypiorkiem. Smacznego!!

Ostatnio edytowany przez majuneczka (2015-06-29 12:20:43)

262

Odp: sałatki

sałatka jarzynowa
Składniki:

• 3 ziemniaki średniej wielkości
• 3 marchewki średniej wielkości
• 1 pietruszka
• 3 jajka
• 1 cebula
• 3 średnie ogórki kiszone
• 1 jabłko obrane
• 1 szklanka groszku konserwowego odsączonego, lub zielonego (mrożonego czy świeżego) ugotowanego
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• około 250 ml majonezu
• kilka łyżek gęstej śmietany (12% - 18%) z kubeczka
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka musztardy


• do dekoracji: kawałki papryki, groszek, szczypiorek, natka pietruszki


Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę.
Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.
Ogórki i jabłka obrać i pokroić kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić solą (około 1 łyżeczka) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).
Majonez wymieszać ze śmietaną, olejem i musztardą, dodać do warzyw, wymieszać (kilka łyżek zostawić do dekoracji). Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha, można dodać więcej majonezu.
Przełożyć do czystej salaterki i pokryć resztą majonezu, udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki.

Ostatnio edytowany przez gabriela101 (2015-07-01 14:59:20)

263

Odp: sałatki

U mnie króluje sałatka grecka smile

Uwielbiamy ją wszyscy

264

Odp: sałatki

Ja polubiłam sałatkę z tuńczyka. Jest to bardzo prosta sałatka.
Potrzebne są w zasadzie jedynie
makaron
fasola
majonez
oraz tuńczyk z puszki
Za samym tunczykiem z puszki nie przepadam, za to w sałatce jest świetny. Często robię na imprezy.Ale również na kolację jeśli nie mamy pomysłu na danie , ewentualnie jeśli nie chce nam się jeść kanapek.

265

Odp: sałatki

Wygląda smacznie ta sałatka, ale jest tez niestety niezdrowa. Ja wybieram mniej kaloryczne przepisy.

266

Odp: sałatki

A może zamiast sałatki np. szparagi w sosie holenderskim? Są pyszne, trzeba tylko trafić na ich sezon , pyszne i zdrowe smile

267

Odp: sałatki

Moim zdaniem dobre sałatki są też na bazie ziemniaka. Widziałam pyszne przepisy. Może akurat coś zasmakuje i Tobie. Ja ostatnio dużo eksperymentuje w domu i sprawdzam wiele przepisów. Niektóre są bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu.

268

Odp: sałatki

Dla mnie nie ma sałatki bez zielonego groszku:) Takie tradycyjne przepisy są najlepsze...