Temat: Dodatki do potraw głównych.
Macie jakieś sprawdzone surówki?Bo u nas to ciągle ogórki konserwowe albo kiszone albo buraczki...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Macie jakieś sprawdzone surówki?Bo u nas to ciągle ogórki konserwowe albo kiszone albo buraczki...
z kapusty pekinśkiej, z marchewki, z pora, z kapusty czerwonej - ile dusza zapragnie...
kapusta kiszona
[quote=malenka84]kapusta kiszona [/quote]
z marchewką
i do tego cebulka, jabłuszko i oleju odrobinka. Mniam.
generalnie jeśli chodzi o dodatki, to jeszcze:
dynia w zalewie
papryka z octu
ogórki kiszone
buraczki
szpinak
fasolka szparagowa
surówki (w zależności co jest w lodówce, ale najczęściej pekińska, papryka, sałata lodowa, jabłko, cebula, papryka, marchewka i in.)
A dodajecie do kiszonej kminek? A pierwszy raz jadłam u tesciowej do kurczaka sałatę lodową na słodko..a co do buraczków?
Ja dodaję do kiszonej kminek. Obowiązkowo.
Sałatę lodową podobnie jak zwykłą i pekińską też robię bardziej na słodko, ale to chyba kwestia gustu.
A z buraczkami to nie bardzo rozumiem. Jeśli chodzi o surówki to robię: zasmażaną, na zimno z cebulką i jabłkem, na zimno ze śmietaną i ćwikłę.
pekińska ze śmietaną i cebulką ,którą kroimy w kosteczkę dodajemy do smaku troche soli, cukru i kwasku cytrynowego , polecam jest pyszna
buraczki albo zasmażane albo ćwikła albo starte na surowo z jabłkiem
[quote=biedroneczka4]pekińska ze śmietaną i cebulką ,którą kroimy w kosteczkę dodajemy do smaku troche soli, cukru i kwasku cytrynowego , polecam jest pyszna[/quote]
pekińska to chyba ze wszystkim jest dobra: i z marchewką i z porem i z papryką a nawet z kiszonymi...
[quote=pinkmause]Ja dodaję do kiszonej kminek. Obowiązkowo.
Sałatę lodową podobnie jak zwykłą i pekińską też robię bardziej na słodko, ale to chyba kwestia gustu.
A z buraczkami to nie bardzo rozumiem. Jeśli chodzi o surówki to robię: zasmażaną, na zimno z cebulką i jabłkem, na zimno ze śmietaną i ćwikłę.[/quote]
Robisz na zimno buraczki ze śmietaną? Jeszcze tak nie robiłam..
ja do schabowego uwielbiam marchewkę w mleku w mleku ją gotuję a gdy już jest mięciutka zagęszczam - pyszności - dzisiaj właśnie miałam na obiad
w mleku? marchewkę? a nie wykipi to mleko? U mnie wygrywa zdecydowanie mizeria: dodaję cukru, koperek. drugie miejsce - buraczki na ciepło drobno tarte, na trzecie - marchewka z groszkiem, czwarte - sałata ze śmietana i jajkiem, piąte - młoda kapustka , szóste - surówka z czarnej rzepy, siódme - szpinak, ósme - surówka z pekińskiej, dziewiąte - suróweczka z marchwi i na szarym końcu cała reszta
czarna rzepa też jest super - zdecydowany ostry smak (ja robię ze śmietaną i pieprzem)
mizeria - mmm
[quote=emilia_s292][quote=pinkmause]Ja dodaję do kiszonej kminek. Obowiązkowo.
Sałatę lodową podobnie jak zwykłą i pekińską też robię bardziej na słodko, ale to chyba kwestia gustu.
A z buraczkami to nie bardzo rozumiem. Jeśli chodzi o surówki to robię: zasmażaną, na zimno z cebulką i jabłkem, na zimno ze śmietaną i ćwikłę.[/quote]
Robisz na zimno buraczki ze śmietaną? Jeszcze tak nie robiłam..[/quote]
Tak. Synek je uwielbia...
[quote=justyna]czarna rzepa też jest super - zdecydowany ostry smak (ja robię ze śmietaną i pieprzem)
mizeria - mmm [/quote]
A ja z jabłkiem i śmietaną, rzepa oczywiście po odsoleniu i wyciśnięciu... (tak jak pory.)
[quote=pinkmause][quote=emilia_s292][quote=pinkmause]Ja dodaję do kiszonej kminek. Obowiązkowo.
Sałatę lodową podobnie jak zwykłą i pekińską też robię bardziej na słodko, ale to chyba kwestia gustu.
A z buraczkami to nie bardzo rozumiem. Jeśli chodzi o surówki to robię: zasmażaną, na zimno z cebulką i jabłkem, na zimno ze śmietaną i ćwikłę.[/quote]
Robisz na zimno buraczki ze śmietaną? Jeszcze tak nie robiłam..[/quote]
Tak. Synek je uwielbia...[/quote]
A jak je robisz?
Trę buraki i jabłko (grube oczka), dodaję odrobinę soli i cukru i 2 łyżki gęstej homogenizowanej śmietany. Czasami także spażoną małą cebulkę pokrojoną w kostkę, ale mój synek woli bez...
kukurydza, ogórek pokrojony w kostkę, papryka i pomidor z sosem WINIARY np. śródziemnomorskim
buraczki na cieplo - też lubię
nie mówcie mi o buraczkach! mam chyba z 8 słoików buraczków tatuś zrobił córuni by miała co jeść na studiach
Ja robię ze wszystkich resztek jaki mi się w lodówce znajdą, np:
marchewka + por + jabłko
marchewka + kukurydza
ogórek kiszony + cebulka (szczególnie do ciemnej kaszy pasuje)
do wszystkich troszeczkę majonezu, a jak jest to pekińska
standardowa mizeria albo pomidorki
A dodajecie do jakiejś potrawy ziarna jałowca?
ja nie dodaję
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź