Odp: zdrowe przekąski
[quote=Yolana]owsianka z suszonymi owocami[/quote]
Pychotka, ale dla mnie to już bardziej konkretny posiłek aniżeli zwykła przekąska
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[quote=Yolana]owsianka z suszonymi owocami[/quote]
Pychotka, ale dla mnie to już bardziej konkretny posiłek aniżeli zwykła przekąska
lubię pochrupać płatki kukurydziane, najlepsze są bez mleka:)
truskawki
chipsy warzywne crispy natural
Surowe ogórki z jogurtem greckim
[quote=Kalinka01]Surowe ogórki z jogurtem greckim[/quote]
Niby takie proste połączenie, a jeszcze go nie jadłam... Muszę spróbować Do tego pewnie dałabym dużą ilość koperku
Ogólnie ostatnio wcinam dużo ogórków gruntowych, bo zaczął się sezon na robienie domowych przetworów
U mnie bardziej pomidory, we wszelkiej postaci oraz papryka
[quote=milagro]U mnie bardziej pomidory, we wszelkiej postaci oraz papryka[/quote]
pomidory też uwielbiam. Zwłaszcza malinowe <3
świeże ziarna słonecznika, moja ulubiona przekąska na działce
Obecnie sezonowe owoce w ilości każdej
ciasteczka owsiane
Wiadomo, owoce i warzywa są zdrowe, ale ja patrzę też na skład dodatków. Wspominany na forum Ketchup Dworski dla przykładu - robiony jest z pomidorków, nie z koncentratu i jest naprawdę zdrowy.
[quote=a_grestowa]Wiadomo, owoce i warzywa są zdrowe, ale ja patrzę też na skład dodatków. Wspominany na forum Ketchup Dworski dla przykładu - robiony jest z pomidorków, nie z koncentratu i jest naprawdę zdrowy.[/quote]
Jeśli chodzi o ketchup to polecam dostępny w sklepie Aldi, który produkowany jest z ok. 210 g pomidorów na 100 g produktu. Z tego co widzę to ten Dworski produkowany jest ze 174 g.
Jak dla mnie też najlepsze na przekąskę są ciasteczka owsiane, ale ja wolę takie domowej roboty. Osobiście kupuję tylko takie z eko sklepu i smak jest dużo lepszy niż taki sklepowe
Ostatnio edytowany przez Gretaa (2015-04-29 09:04:47)
Ja kiełki ogólnie dodaję do obiadu, ale też sobie prażę jako przekąskę
Ja jako zdrową przekąskę na "diecie" uważam batonik białkowy który daje mi energii na cały dzień a do tego czasem zamiennie jem sobie suszone owocki , pestki słonecznika , dyni , kiełki jak mam więcej czasu przed pracą to robię sobie sama batoniki owsiane z dodatkiem miodu albo stevii
Ostatnio zasmakowały mi orzechy brazylijskie. Szkoda tylko że są drogie
[quote=Iwona-bloguje]Ostatnio zasmakowały mi orzechy brazylijskie. Szkoda tylko że są drogie [/quote]
Też je uwielbiam! Faktycznie są pyszne i mają bardzo dużo różnych składników odżywczych przydatnych naszemu organizmowi. Mnie cena nie odstrasza, po prostu jem je w mniejszych ilościach.
[quote=kocham_kato][quote=Iwona-bloguje]Ostatnio zasmakowały mi orzechy brazylijskie. Szkoda tylko że są drogie [/quote]
Też je uwielbiam! Faktycznie są pyszne i mają bardzo dużo różnych składników odżywczych przydatnych naszemu organizmowi. Mnie cena nie odstrasza, po prostu jem je w mniejszych ilościach.[/quote]
Ja też nie wcinam zbyt wielu na raz. Przeważnie robię sobie miks z dodatkiem orzechów włoskich, laskowych, fistaszków itd
sałatka z soczewicą
Składniki
Sałatka:
4 jajka
szpinak drobnolistny, rukola lub roszponka
1 czerwona cebula
125 g czerwonej soczewicy
pestki słonecznika
Dressing:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 7 minut. Dodaj odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Soczewicę trzeba sprawdzać (szybko mięknie), a ponieważ jest przeznaczona do sałatki, nie może się rozpadać.
Jajka ugotuj na półtwardo, pokrój na ćwiartki.
Do miski dodaj umyte liście szpinaku, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone jajka.
Przed podaniem skrop sałatkę dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika
Ostatnio edytowany przez luiza00 (2015-07-02 10:24:54)
tortilla z łososiem
Składniki:
4 tortille o średnicy 20 cm (lub 2 większe)
1 puszka łososia w kawałkach w sosie własnym lub ok. 100 g łososia wędzonego
100 g serka śmietankowego (czasami używam serka z ziołami)
pół pęczka koperku
1 duży ogórek korniszony
sól, pieprz
1/2 czerwonej cebuli
mix sałat, sałata lodowa lub rukola
Tortille podgrzać na suchej patelni około 30 sekund z obu stron (do pojawienia się pęcherzyków powietrza).
W miseczce wymieszać serek, posiekany koperek i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
Tortille posmarować przygotowanym serkiem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i odsączonego z zalewy łososia (lub kawałki wędzonego łososia). Na środku ułożyć pasek sałat.
Tortille zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin (dzięki temu tortilla stanie się miękka i całość 'nabierze' smaku).
Gotową tortillę przecinamy pod skosem na kawałki o szerokości około 1,5 - 2 cm (końcówki odcinamy i zjadamy ). Układamy na półmisku i przekąski gotowe
Tortillę możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia zabrać do pracy lub do szkoły (wtedy tortilli nie kroimy ).
Smacznego
Ostatnio edytowany przez sweetpl (2015-05-26 14:12:05)
pasta kanapkowa
Składniki:
1 puszka łososia w sosie własnym
pół zielonego ogórka
kilkanaście oliwek
sól, pieprz
oliwa (opcjonalnie)
1/4 pęczka koperku
sok z połowy cytryny (albo łyżeczka octu winnego)
Łososia osaczyć z zalewy, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ogórka obrać, pokroić w słupki, a słupki w małe kawałki. Oliwki drobno posiekać (ale uważać żeby nie zrobić z nich pasty). Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Dodawanie oliwy nie jest konieczne, i bez tego pasta ma "pastową" konsystencję. Podawałam na białym pieczywie typu ciabatta, ale myślę że pyszne będzie też na razowcu
Ostatnio edytowany przez Kaskaa089a (2015-06-23 10:35:26)
Bardzo fajna przekąska może nie do końca i nie w pełni fit ale smaczna. Pucharek do lodów jogurt grecki, płatki śniadaniowe z suszonymi owocami polane pysznym prawdziwym świeżym miodkiem. Polecam na zimne wieczory w aranżacji kocyka i ciepełka z kominka.
Ostatnio edytowany przez Michalinka1814 (2015-07-02 09:10:26)
Lekka sałatka z makaronem ryżowym, łososiem, szpinakiem i truskawkami - składniki:
300 g filetu z łososia
opakowanie makaronu chińskiego (ryżowy lub sojowy - 100g)
2 łyżeczki miodu
ok 5 łyżek sosu sojowego
sok z 1 limonki
1/2 papryczki chili (ja użyłam zielonej)
ok 9 truskawek
3 duże garści szpinaku
1 dojrzałe awokado
ok 1.5 łyżki sezamu (lekko uprażonego na suchej patelni)
opcjonalnie listki świeżej kolendry do posypania
Lekka sałatka z makaronem ryżowym, łososiem, szpinakiem i truskawkami - sposób przygotowania: Filet z łososia zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki i 1 łyżeczką miodu, odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę (lub całą noc, jeśli mamy czas). Następnie rybę gotujemy na parze przez ok 15-20 minut (ew. można upiec w piekarniku pod przykryciem). Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut). Truskawki kroimy w plasterki, tak samo awokado. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 limonki, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę chili. Kiedy łosoś będzie gotowy dzielimy go na 3 części. W miseczkach układamy na dnie po sporej porcji szpinaku, następnie po ok 3 truskawki, 1/3 awokado i 1/3 łososia. Wszystko polewamy sosem tuż przed podaniem (tak żeby makaron nie nasączył się nim za bardzo) i posypujemy sezamem.
Ostatnio edytowany przez solversky (2015-02-05 10:25:03)
SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU
Składniki:
Szybka, smaczna i zdrowa sałatka.
Liście świeżego szpinaku - 20 dkg.
pomidory- 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
bazylia czerwona - kilka listków
Sól,oliwa
Szpinak dobrze myjemy, osuszamy i kroimy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cienko pokrojoną cebulę i bazylię. Doprawiamy solą (szpinak nie potrzebuje żadnych dodatków smakowych)i oliwą, mieszamy i smacznego:)
Ostatnio edytowany przez ernest33 (2015-06-07 21:05:37)
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź