76

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Wiesz co, ja też długo nie będę mogła zrozumieć jak mogłaś nie lubić pomidorowej.

77

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Najważniejsze, że teraz lubię smile
Szpinak też jem.

78

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

pomidorówka jest the best wink big_smile

79

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Pomidorówka, ale tylko z ryżem =P z makaronem nie lubię sad

80

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

A ja lubię i z makaronem i z ryżem.

81

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Jak dla mnie to makaron tylko do rosołu i grzybowej smile

82

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

a meksykańska wersja pomidorówki - z rozpuszczonym żółtym serem na dnie?? PYCHA tongue

83

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Oooo, nie jadłam, ale brzmi apetycznie bardzo, zwłaszcza, że jestem fanką serka. Do tej pory w chinskiej tylko rozpuszczałam smile

84

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Żółtym serkiem czy topionym?  Słyszałam, ze topiony się daje smile:)

85

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Na bazie topionego robiłam wiele zup, bo zabiela tak jak śmietana, a oprócz tego daje fajny smak. Ale teraz akurat miałam na myśli żółty.

86

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

w pomidorówce był żółty starty, a ja topiony dodaję do cebulowej smile

87

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Ja topiony dawałam do jarzynowej i do pieczarkowej głównie.

88

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

U mnie serek topiony dodaje się do zupy ze świeżego ogórka smile

89

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

wow yikes jaki to ma smak?? podaj przepis!!!
jadłam kiedyś ze świeżego ogórka i awokado, ale tu głównie awokado dawało smak...

90

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

zmorą dzieciństwa jest gotowana marchewka. Feee - jak widać do dziś smile

91

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Ojej jak można nie lubić gotowanej marchewki? Dziwne dla mnie, ale cóż sama nie przepadam za szpinakiem i chyba nigdy do końca się nie przekonam.

92

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

[quote=justyna]wow yikes jaki to ma smak?? podaj przepis!!!
jadłam kiedyś ze świeżego ogórka i awokado, ale tu głównie awokado dawało smak...[/quote]

Jeśli nie zapomną to Ci w weekend napiszę przepis, jak będę w domu wink A smak bardzo fajny wink Mi smakuje bardzo smile

93

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Ja też chcę!

94

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Zupa krem z zielonego ogórka

Składniki:
- 200g ogórka,
- 50g serka topionego śmietankowego
- 1/4 cebuli (20g)
- 2 kostki rosołowe
- 3 łyżeczki mąki ryżowej (30g)
- 700ml wody
- 50ml kwaśnej śmietany
- koperek

Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz koperku, wody i śmietany, zmiksować na krem.
Następnie dodać wodę i gotować 9 minut w temp. 100stC.
Na około pół minuty przed końcem gotowania, dodać posiekany koperek i śmietanę.
Po ugotowaniu zmiksować jeszcze raz, aby uzyskać doskonale gładką konsystencję kremu.

Podawać np.  grzankami lub groszkiem ptysiowym!
Smacznego!

To jest przepis na Thermomixa. Ale równie dobrze można go przygotować bez tego urządzenia wink

95

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Już mi smakuje. Ale gdzie ja dostanę mąkę ryżową?

96

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Moja mama mieliła kleik ryżowy wink Ale mówiła, że ryż zmielony też się nadaje wink

97

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

ja też tak najczęściej robię - np. ostatnio mieliłam płatki owsiane, bo potrzebowałam do czegoś mąki owsianej wink

ciekawi mnie ta zupa - na pewno spróbuję!!!

98

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Kleikom i zupkom owsiankom mówię stanowcze NIE od dzieciństwa...

99

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

1 słowem-jest smaczna.
[quote=Ninek]Zupa krem z zielonego ogórka

Składniki:
- 200g ogórka,
- 50g serka topionego śmietankowego
- 1/4 cebuli (20g)
- 2 kostki rosołowe
- 3 łyżeczki mąki ryżowej (30g)
- 700ml wody
- 50ml kwaśnej śmietany
- koperek

Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz koperku, wody i śmietany, zmiksować na krem.
Następnie dodać wodę i gotować 9 minut w temp. 100stC.
Na około pół minuty przed końcem gotowania, dodać posiekany koperek i śmietanę.
Po ugotowaniu zmiksować jeszcze raz, aby uzyskać doskonale gładką konsystencję kremu.

Podawać np.  grzankami lub groszkiem ptysiowym!
Smacznego!

To jest przepis na Thermomixa. Ale równie dobrze można go przygotować bez tego urządzenia wink[/quote]

100

Odp: szpinak i inne zmory dzieciństwa

Szpinak mam odrazę do szpinaka z dzieciństwa ,mój tata bardzo lubił z jajkiem i często zmuszał mnie do jedzenia jego .U mnie w domu przez 22 lata małżeństwa jeszcze go nie było na stole.