Odp: Ciasta, torty, ciasteczka, muffinki i inne słodkości
Justyna motylki cudne, ciekawe czy i mi wyjdą takie ładne 
Ostatnio edytowany przez Krecik (2010-05-24 11:30:01)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Justyna motylki cudne, ciekawe czy i mi wyjdą takie ładne 
Ostatnio edytowany przez Krecik (2010-05-24 11:30:01)
Ostatniego czerwca mam imieniny i zawsze mam problem co przygotować ponieważ przeważnie jest upalnie... Może macie jakieś pomysły, na dania imieninowe, które będą smakowały podczas gorących dni...
ja mogę polecić kopiec kreta truskawkowy a jak się go dodatkowo wstawi do lodówki to jest po prostu boski 
w sklepie znajdziecie go obok klasycznego kopca z bananami 
na gorące dni jeszcze dobry jest sernik na zimno, taki z galaretką na wierzchu i owocami w środku  a najlepsze są lody z owocami i bitą śmietaną
 a najlepsze są lody z owocami i bitą śmietaną
o rany ale sobie smaka narobiłam, aż mnie skręca 
[quote=emilia_s292]Ostatniego czerwca mam imieniny i zawsze mam problem co przygotować ponieważ przeważnie jest upalnie... Może macie jakieś pomysły, na dania imieninowe, które będą smakowały podczas gorących dni...[/quote]
półkruche (tak 1,5-2 cm), na to masa budyniowa na to truskawki a na to galaretka - dam się pociąć za to ciasto 
ZAWSZE mi smakuje 
Brzmi przepysznie.
albo sernik na zimno - zawsze dobry na upały...
Zgadza się. Robiłam na swoje imieniny. Lubię ciasta bez pieczenia np. szarlotkę z budyniem i biszkoptami.
w sobotę upiekłam nowe babeczki z konfiturami od dr. oetkera, bardzo dobre te babeczki, zawsze bardzo je lubiłam a teraz jest jeszcze większy wybór, strasznie są proste do zrobienia i bardzo wszystkim smakują  polecam jeśli nie próbowałyście
 polecam jeśli nie próbowałyście 
a ja właśnie piekę ciasto drożdżowe z dynią - trzymajcie kciuki żeby nie było zakalca!!! 
w niedzielę zrobiłam babeczki czekoladowe... ostała się jeszcze jedna 
wyszły pyszne! mocno czekoladowe, z kawałkami gorzkiej czekolady w środku .... 
Mhmm... z kawałkami gorzkiej... mlask mlask
Ja mam taki przepis na biszkopt, z którego robię wszystko - przekładańca, keksa, szarlotkę, ciasto z wiśniami, czekoladowe, kokosowe. wóch ciast się nauczyłam jako nastolatka i nie chciało mi się więcej, ale kiedyś trzeba będzie.
ta ostatnia już zniknęła  
 
chyba mąż ją porwał do pracy .... 
ale już mam zamówienie na piątek na urodziny siostry zrobić kolejną partię 
Ja wczoraj spędziłam w kuchni dobrych pare godzin zanim wieczorem zajrzałam tutaj  Zaczęłam od chleba, bułeczek a skończyłam na przepysznej drożdżówce / piekę tak 2 razy w tygodniu/ . Zażeraja ię tymi domowymi pysznościami i niech korzystaja póki nie pracuję, bo jak pójdę do pracki to sie skończy raj dla podniebienia
 Zaczęłam od chleba, bułeczek a skończyłam na przepysznej drożdżówce / piekę tak 2 razy w tygodniu/ . Zażeraja ię tymi domowymi pysznościami i niech korzystaja póki nie pracuję, bo jak pójdę do pracki to sie skończy raj dla podniebienia 
ja uwielbiam piec!!! 
bułki, chleb, ciasta, babeczki ... mniam  
  
 
mogę nie jeść, ale upiec coś muszę minimum raz w tygodniu 
Mam to samo Justynko, lubię piec, ale jeszcze bardziej lubię zajadać się tymi pysznościami  
  
  A poza tym moje nastolatki - dzieci- przepadają za tymi słodkościami. Maja szczęście, że maja taką zdolną mamuśkę ::D
 A poza tym moje nastolatki - dzieci- przepadają za tymi słodkościami. Maja szczęście, że maja taką zdolną mamuśkę ::D
zakupy zrobione, jutro kolejna partia babeczek czekoladowych - na urodziny mojej siostry 
sprawdzony przepis na babkę gotowaną [url]http://urodaizdrowie.pl/babka-gotowana-2[/url] 
Jejku... ale zrobiłam pyszne ciacho! 
Biszkopt!
Kostkę Palmy uciera się z niecałą szklanką cukru i cukrem wanilinowym (można olejek dodać zamiast tego). Do tego cztery jajka, miksujemy 5 min., łyżeczka proszku do pieczenia i 2,5 szklanki mąki. Piecze się 30 -40 min. Przełożyłam odkrytym dzięki U&Z kremem Delecty Owoce Leśne, oblałam polewą zrobioną z białej czekolady i posypałam maleńkimi kolorowymi perełkami. Ciasto przez kilka godzin stało w lodówce. Jest mega!!!
Edytuję, bo myślę, że może niacała kostka margaryny wystarczy. Kiedy pierwszy raz robiłam to ciasto postępowalam zgodnie z przepisem, a w orginale jest np. czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Uwierzcie, płaska w zupełności wystarczy 
Ostatnio edytowany przez niechcemisie (2011-06-11 15:57:11)
no no no .... ja może podkradnę pomysł  ale zamiast biszkoptu kruche - biszkopt jakoś mi nie bardzo smakuje, a na krem zamiast polewy owoce z galaretką ....
 ale zamiast biszkoptu kruche - biszkopt jakoś mi nie bardzo smakuje, a na krem zamiast polewy owoce z galaretką .... 
A ja na biszkoptowym robię wszystko: i z owocami i szarlotkę i przekładańca, bo ten akurat nie jest suchy i dławiący jak większość biszkoptów.
ja wolę kruche  
  
 
A ja jestem leniwa  dlatego wolę uniwersalne
 dlatego wolę uniwersalne  
  
  Może kiedyś się nauczę francuskiego, kruchego i innych takich.
 Może kiedyś się nauczę francuskiego, kruchego i innych takich.
kruche też jest uniwersalne  
 
francuskie można kupić mrożone - tego to nawet mi się nie chce robić 
a najbardziej to chyba lubię jednak drożdżowe 
Ostatnio edytowany przez justyna (2011-06-13 10:15:26)
No niby można kupić, ale tak samo pód do ciasta biszkoptowy albo do pizzy, ale ja wolę sama. Tylko ze z francuskim dużo roboty jest. Próbowalam swoich sił przy napoleonkach. Pierwszy i ostatni jak na razie raz.
tak, ja też wolę sama, ale francuskie robiłam kilka razy i po prostu mi sie nie chce.... a że nie jest to zdecydowanie moje ulubione ciasto, to raz - dwa razy do roku szaleję i za 7zł kupuję mrozone 
nie kupowałam nigdy spodu biszkoptowego, ani kruchych babeczek ani broń boze spodu do pizzy 
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź