1

Temat: Lasagne

Witam smile
Kupiłam wszystko co potrzebne żeby zrobić lasagne.. i jakoś nie mogę się zebrać bo za dużo pytań. Przepisów w necie dużo ale każdy coś innego poleca - czy ten makaron gotować czy nie? jak zrobić sos beszamelowy żeby nie było grudek? W jakim naczyniu zrobić? Myślałam, że w żaroodpornym najlepiej a tu się okazuje, że większość radzi brytfankę sad pomocy

2

Odp: Lasagne

No widzisz, nie miałaś kłopotu to zaczęłaś robić lasagne. I już się kłopot pojawił smile

3

Odp: Lasagne

makaron ugotować, ja robię w naczyniu żaroodpornym, a sos trzepać taką specjalną trzepaczką do sosów - o ja mam taką
[url]http://1.1.1.5/bmi/www.opinie.senior.pl/zdjecia/Przybory-i-sztucce-kuchenne/Trzepaczka-ze-stali-nierdzewnej-Mary-24586-big.jpg[/url]

Ostatnio edytowany przez justyna (2010-08-31 10:53:25)

4

Odp: Lasagne

To pożycz koleżance smile

5

Odp: Lasagne

proszę bardzo, jestem z Warszawy, ale to kilka złotych kosztuje, więc radzę zainwestować smile

6

Odp: Lasagne

heh dzięki, trzepaczki nie mam..a strona coś mi się otworzyć nie chce sad A ten sos to tak na prawd potrzebny? czytałam gdzieś, że jest po to żeby zmiękczyć makaron - jak go ugotuje to już będzie ok. wink

7

Odp: Lasagne

o coś takiego mi chodziło [url]http://www.e-porcelana.com/produkt/1347/trzepaczka_magic.html[/url]
a z sosem zawsze smaczniejsze smile

8

Odp: Lasagne

Nie mam takiego urządzenia sad miałam remont w kuchni i większość sprzętu oddałam a teraz nie mam nawet miksera. No jeszcze się nie zabrałam za tą lasagne.. może jutro ;p

9

Odp: Lasagne

ja mam makaron do lasagne, zostawiła koleżanka która robiła u mnie te pyszne dania, i teraz został mi makaron więc może i ja spróbuję zrobić to danie, choć jak patrzyłam jak ona to robi to sporo roboty jest

10

Odp: Lasagne

Dziewczyna lasagne jest potwornie kaloryczna! A zjecie napewno nie jeden kawałek... Poczekajcie do zimy błagam

11

Odp: Lasagne

Ja tam nie muszę się odchudzać...

12

Odp: Lasagne

wcale nie musi być kaloryczna, wszystko zależy od tego jakie dodatki wrzucisz smile

13

Odp: Lasagne

[quote=justyna]wcale nie musi być kaloryczna, wszystko zależy od tego jakie dodatki wrzucisz smile[/quote]
ja ostatnio robiłam z cukinią ale też wyszła sycąca

14

Odp: Lasagne

sycąca i kaloryczna to dwie różne kwestie smile
ja zrobiłam dziś zupę z cukinii - tak dla odmiany,  bo od miesiąca jemy dyniową big_smile

15

Odp: Lasagne

[quote=justyna]sycąca i kaloryczna to dwie różne kwestie smile
ja zrobiłam dziś zupę z cukinii - tak dla odmiany,  bo od miesiąca jemy dyniową big_smile[/quote]
ale sam makaron i sos to kalorie...

16

Odp: Lasagne

Ja jeszcze nigdy nie jadlam zupy dyniowej sad

17

Odp: Lasagne

to trzeba je potem spalić w jakiś przyjemny sposób - na wszystko jest rada wink

18

Odp: Lasagne

[quote=emilia_s292]Ja jeszcze nigdy nie jadlam zupy dyniowej sad[/quote]
szkoda że mieszkasz tak daleko, ja mam nadmiar dyni - chętnie bym Ci dała, już nawet moi znajomi nie chcą brać bo mają dosyć big_smile
zrobiłam mnóstwo słoików, pomroziłam no i wciąż robię coś do jedzenia z niej... a jej wciąż nie ubywa ;-)

19

Odp: Lasagne

Faktycznie szkoda sad Z miłą chęcią bym coś z niej zrobiła....

20

Odp: Lasagne

Ja też, np. zupę.
[quote=emilia_s292]Faktycznie szkoda sad Z miłą chęcią bym coś z niej zrobiła....[/quote]

21

Odp: Lasagne

[quote=justyna][quote=emilia_s292]Ja jeszcze nigdy nie jadlam zupy dyniowej sad[/quote]
szkoda że mieszkasz tak daleko, ja mam nadmiar dyni - chętnie bym Ci dała, już nawet moi znajomi nie chcą brać bo mają dosyć big_smile
zrobiłam mnóstwo słoików, pomroziłam no i wciąż robię coś do jedzenia z niej... a jej wciąż nie ubywa ;-)[/quote]

Gdybym jakąś dobrą duszę mogła prosić o  (sprawdzony!) przepis na słoiki z dyni... Nawet nie wiem jak to smakuje...

22

Odp: Lasagne

Ja makaronu nie gotuje przed tylko potem zalewam sosem, a  jeśli chodzi o beszamel to trzeba go po prostu długo i dokładnie mieszać, wtedy grudek nie będzie.

23

Odp: Lasagne

Natomiast ja podgotowuję bo inaczej wychodzi mi w daniu zbyt twardy. A dodajecie na spód naczynia trochę beszamelu? Zawsze tak robię bo makaron wtedy nie przywiera.

24

Odp: Lasagne

Ja kiedyś gotowałam, ale wtedy lasagne nie wychodzi taka zwarta. Więc wolę już nie podgotowywać.

25

Odp: Lasagne

Lazanię robię dzień przed podaniem albo na tyle czasu aby zdążyła wystygnąć. Moim zdaniem podgrzewana jest dopiero naprawdę dobra, ale nawet nie wiem czy tak się ogólnie robi czy to tylko mój wymysł wink W każdym bądź razie ponownie upieczona dobrze się kroi i ładnie wygląda na talerzu.