Temat: ulubiona kuchnia
jaką kuchnie lubicie najbardziej?
ja przepadam za włoską i chińską:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jaką kuchnie lubicie najbardziej?
ja przepadam za włoską i chińską:)
polecam kuchnię ormiańską, coś wspaniałego: np: gołąbki w liściach winogrona, mają też fajny chleb lawasz, można w niego zawinąć szarmę z kurczaka i inne pyszności, poza tym naleśniczki z mięsem, zupa z kurczaka czachobili, bakłażany nadziewane itp
gołąbki w liściach winogron robi moja mama
a ormianką nie jest
ulubionej kuchni nie mam
sporo czerpię z włoskiej bo jest popularna i prosta
trochę francuskiej
nie leży mi natomiast chińszczyzna
czachobila?a co to:P?
Ja polską - uwielbiam tradycyjne obiady typu ziemniaczki, kapustka i kotlet - szczególnie w wykonaniu babci Poza tym kuchnia włoska - wszelkie makarony i sosy, mniam!
a polska to bezsprzecznie!
tradycyjna jest dość tłusta, ale ... kasze, kluski, buraczki, kapusta zasmażana, zupy... mniam
Ja lubię swoją. Tak fajnie urządzona...
[quote=justyna]a polska to bezsprzecznie!
tradycyjna jest dość tłusta, ale ... kasze, kluski, buraczki, kapusta zasmażana, zupy... mniam [/quote]
no właśnie - wszelkie pyzy, kluchy, kluseczki .... wspaniałe!
no to jak kluski kluseczki - a te uwielbiam, to przypomniało mi się, że w takim razie lubię jeszcze kuchnię czeską
kazda kazda ma w sobie pyszne potrawy i te ohydne
Ja w sumie ulubionej nie mam, lubie wloska, hiszpanska, polska a najbardziej lubie mieszanki smakow zroznych stron swiata
[quote=angelcity89]czachobila?a co to:P?[/quote]
Czachobili - znam tę zupkę, coś pysznego, gotujesz kurczaka np: udka, dodajesz pomidorki, paprykę usmażoną, cebulkę podsmażoną i ziemniaczki, taka gęsta, treściwa zupa.
Ale i chyba jakieś specjalne pryprawy, bo inaczej to jak gulaszowa wychodzi?
włoska - pizza ale i chińska mi smakuje
[quote=justyna]no to jak kluski kluseczki - a te uwielbiam, to przypomniało mi się, że w takim razie lubię jeszcze kuchnię czeską [/quote]
Czeską też, tylko kminku nie cierpię i ze wszystkiego wydłubuję
mnie kminek ostatnio podpasował - zwłaszcza w kapuście
A jak można jeść kapustę bez kminku???? Nie rozumiem, tak jak braku majeranku w żurku czy fasolce po bretońsku.
Z kapusty chyba bym już nie wydłubywała, bo za dużo babrania. Ale z chleba wyciągałam...
można kapustę bez kminku
u mnie robi się czasem z czasem bez
nie jest to reguła - tak jak żurek z jajkiem czy grochówka z majerankiem
Taak ale majeranek i kminek do w/w potrw dodaje się i dla walorów smakowych i dla lepszego trawienia.
a ja kminku wogole do niczego nie dodaję bo ... nie wiem do jakich potraw dodawać a do jakich nie
[quote=pinkmause]Taak ale majeranek i kminek do w/w potrw dodaje się i dla walorów smakowych i dla lepszego trawienia.[/quote]
tak wiem, ale mówię o mojej kuchni domowej - nie ma takiej tradycji dodawania kminku do kapuchy
Chińska sałatka
2 chińskie zupki curry, pory, kapusta pekińska, groszek, kukurydza, majonez (ostry). Zalać zupki szklanką wody, dodać resztę, wymieszać i zjeść. Przypraw nie potrzeba (są w zupkach). Możliwych tysiąc wariantów, bo co się doda to pasuje .
ciekawe...
Olej, oliwa, smalec - tyle wariantów. A co na codzień, w kuchni i do czego? Co wam najlepiej smakuje?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź