Temat: Jak przygotować jarmuż?
Witam dostałam jarmuż i nie mam pojecia co z niego mozna zrobic moze ktoś juz to mial ja mam to po raz pierwszy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam dostałam jarmuż i nie mam pojecia co z niego mozna zrobic moze ktoś juz to mial ja mam to po raz pierwszy
można zapiec z jajkiem i przyprawić tak jak szpinak
Zalezy na co Ci jest potrzebny ten jarmuż
Jesli do pesto to wystarczy jedynie smażyć ( powstaje przepyszna pasta do smarowania kanapek)
Jesli do sałatki to proponowałabym zblanszować liście na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj również do tego trochę gałki muszkatołowej. Dzięki temu danie będzie o wiele bardziej aromatyczne
Ostatnio edytowany przez niunka (2017-10-19 11:39:01)
Ja myję dokładnie jarmuż, kroję w drobną kostkę. Na patelnię daję masło, podsmażam cebulkę, czosnek, wrzucam jarmuż, doprawiam. Wrzucam jajka i mam wspaniałą jajecznicę.
O, znowu mowa o tym szpinaku zapiekanym z jajkiem jak to sie robi @malinka?
a ja zawsze jarmuż na surowo, jakos mi do głowy nie przyszło że to mozna smazyć dzięki za porady!
Lekkie podsmażanie nie zaszkodzi, podobnie jak szpinak można go przygotować, lub np. zapiekany pod beszamelem lub też z samym jajkiem
Ja lubię dodawać jarmuż do zup:)
Tylko trzeba go krótko gotować żeby zachował witaminy....
Wystarczy gotować liście na parze (3-5 minut). Można go też podsmażyć lub zblanszować, dodać do smoothie czy zjeść na surowo. Pesto z jarmużu smakuje wybornie! Jest to też sprawdzony dodatek do sałatek, dań warzywnych jednogarnkowych, dań z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź