Temat: Pomoc prawna - kiedy warto skorzystać?
Witam,
z jaką sprawą warto iść do prawnika? Czy drobne sprawy też są tego warte? Jakie były te najdziwniejsze, z jakimi byliście u mecenasa?
Ostatnio edytowany przez 1966Tomasz (2017-12-29 10:06:50)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
z jaką sprawą warto iść do prawnika? Czy drobne sprawy też są tego warte? Jakie były te najdziwniejsze, z jakimi byliście u mecenasa?
Ostatnio edytowany przez 1966Tomasz (2017-12-29 10:06:50)
Prawnik za poradę bierze ze 100-200 zł, a reprezentowanie w sądzie to dalsze koszty... Dla mnie nie ma sensu iść do prawnika, gdy sprawa nie dotyczy jakichś większych sum czy naszej godności np.
Darmowy radca prawny, to opcja którą warto rozważyć. Oczywiście spotkamy takiego niemal w każdym mieście, zwłaszcza przy starostwie. Mi radził przy sprawie spadkowej dotyczącej gospodarstwa po dziadku, gdzie jego druga żona miała chęć zabrać wszystko.
Przy sprawie rozwodowej szukałam odpowiedniego prawnika, który podoła zadaniu, który potrafi dobrze zadbać o klienta, wysłuchując jego próśb i opinii, a na podstawie tego opracowuje skuteczną strategię. Bez prawnika w tej sprawie to ani rusz.
Czasem przy skomplikowanych sprawach spadkowych też prawnik pomoże.. Ja mam w rodzinie taką sytuację, bo dziadek drugi raz się ożenił i teraz wnuki jego żony mają udział w spadku, a nie chcą się go zrzec, mimo że jeszcze za jego życia korzystały z jego majątku ile się dało.
Są fajne strony w internecie gdzie można poczytać o konkretnych przypadkach, nie zawsze trzeba iść i płacić prawnikowi.
W jakichś drobnych sprawach rzeczywiście można przeszukać internet, żeby zyskać podstawowe rozeznanie. Kilka razy skorzystałam w tym celu z forum prawnego zadając pytanie lub czytając podobne wątki.
Przy urzędach gmin i miast są darmowe porady prawne, więc napisać jakieś proste pismo może taki prawnik, nie trzeba płacić...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź