Temat: Ogrzewanie domu - gaz czy olej opałowy?
Co wybrać, co wyjdzie taniej? Macie jakieś porównanie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co wybrać, co wyjdzie taniej? Macie jakieś porównanie?
Ja bym wolała gaz, bo jest przyjaźniejszy dla środowiska, a nie można myśleć tylko o kosztach materialnych kiedy wokół i tak już jest tyle zanieczyszczeń...
Szczerze mówiąc nie wiem. Zobacz tutaj, może dowiesz się troszkę więcej w tym temacie
Gaz zdecydowanie. Zwłaszcza, że tanieje.
Moim zdaniem warto kupić lub wydzierżawić zbiornik na gaz i to nim ogrzewać dom. Moi rodzice mają ogrzewanie gazowe odkąd pamiętam i nie wynosi ich to wcale tak drogo jak mogłoby się wydawać. Poza tym jest to ekologiczne i bardzo komfortowe rozwiązanie.
Też uważam, że ogrzewanie gazowe jest najlepszym rozwiązaniem. Sprawdźcie instalacje gazowe. Oni stawiają przede wszystkim na jakość wykonywanych usług, więc jestem pewna, że będziecie zadowolone ze współpracy z nimi.
Również jestem za ogrzewaniem gazowym. U mnie sprawdza się ono bardzo dobrze, wykorzystujemy je również do ogrzewania wody, a ponadto mamy świadomość, że nie jest ono aż tak szkodliwe dla środowiska jak ogrzewanie CO. Najważniejsze by ogrzewanie gazowe było zainstalowane z najwyższą dbałością o szczegóły przez fachowców z odpowiednimi uprawnieniami. U mnie instalację tą wykonywała firma, która co roku przeprowadza również jej przegląd. Dbamy o to ponieważ nasze bezpieczeństwo jest najważniejsze.
A co sądzicie o ogrzewaniu na pellet? Rodzice będą wymieniać u siebie i gaz nie wchodzi w grę, węgiel mają teraz ale średnio są zadowoleni, chyba wiele opcji nie zostaje.
a może warto rozejrzeć się za takim rozwiązaniem jak pompa ciepła??
Ani jedno ani drugie, bo zbankrutujesz. Olej może i jest wygodny, ale bardzo drogi, a chyba nie chcesz ponosić ogromnych kosztów ogrzewania. Jeśli jest to nieduży dom, to z powodzeniem wystarczy taka koza , która ma dużą moc grzewczą i do tego bardzo nowocześnie wygląda. Kiedyś co prawda nie wystarczyłaby do ogrzania domu, ale dużo się zmieniło w budownictwie i ocieplaniu domów i w obecnych czasach niektórzy eksperci twierdzą, że do ogrzania domu o powierzchni 150m2 wystarczy piec o mocy grzewczej 7kw.
a dla tych którzy jednak wolą ogrzewanie gazowe to znajdziecie asortyment taki jak kotły gazowe, przepływowe podgrzewacze wody, pompy ciepła, systemy solarne, zasobniki c.w.u., grzejniki, zmiękczacze wody itp. W bardzo dobrej jakości i atrakcyjnych cenach.
My zostajemy przy kotle Co ale chcemy nowszy model, porządniejszy niż ten co mamy i taki który spełnia 5 klasę emisji spalin i warunki dyrektywy ekoprojekt - i chyba własnie na taki postawię, bo to porządna firma
a może warto pomyśleć o biomasie. Np o pellecie. Tylko trzeba znaleźć jakiegoś sprawdzonego dostawcę.
Gaz. Jest o wiele tanszy niż olej opałowy Aktualnie niewiele osob decyduje sie już na olej. Piec taki jest wygodny jednak koszta ogrzewania potrafią być bardzo wysokie. Tak więc nie polecam.
A i warto jest zdecydowanie zainwestować w kolektory słoneczne. Nie jest to takie drogie rozwiązanie. I zwraca się średnio w ciągu 8-9 lat. Porządne kolektory ne tylko grzeją wodę w lecie.Ale również wspomagają ogrzewanie domu zimą.
Gaz jest bardziej eko no i tańszy od oleju...
Obecnie olej jest tańszy od gazu, ale co będzie w sezonie grzewczym to nawet wróżka nie wie...
Prezes radził by palić czymkolwiek i ja się tego trzymam, bo to najtaniej wychodzi
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź