Czy jego rodzice nie wiedzą jaką mu krzywdę robią? Moi rodzice mnie podpasali, przez co nabawiłam się szalonych kompleksów. Podczas gdy rodzice innych dzieciaków przy tuszy odchudzali je, moi nie zrobili nic. To bardzo obciąża psychikę na przyszłość. Spróbuj to wytłumaczyć siostrze i jej facetowi, bo to będzie długa droga, jeśli nauczyli młodego jeść takie, a nie inne rzeczy, więc teraz szybko go nie oduczą, bo będzie się buntował. Trzeba to zrobić powoli, stopniowo, więc im wcześniej, tym lepiej.
A może powinni go zapisać na jakieś zajęcia sportowe typu sztuki walki? W niektórych placówkach uświadamiają jak istotna jest odpowiednia dieta i jakie są jej rezultaty, co inspiruje i zachęca do zmian. Kiedy mój kolega zaczął trenować, zmienił dietę, rzucił papierosy, tak bardzo w to wsiąkł. Jeśli zmienił się w wieku 19 lat, kiedy właściwie najtrudniej chyba darować sobie używki i imprezy z alkoholem, to może pięcioklasista poczuje, że zamiast zjeść batona woli być konkurencyjny dla współzawodników