1

Temat: Witamina C

Witamina C  - najlepsza z dziką różą.
Dzięki bioflawonoidom zawartym w dzikiej róży ma bardzo wysoką przyswajalność.
Wykazuje najwyższą skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania dzięki długiemu uwalnianiu. Taka forma chroni również żołądek i nerki, ponieważ nie powoduje nagłego przeciążenia.
Rola witaminy C w organizmie:
•    wspiera układ odpornościowy i nerwowy, wzmacnia organizm,
•    wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,
•    odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji żelaza,
•    jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenu

2

Odp: Witamina C

A najlepiej zjeść tą dziką różę w formie powideł - będzie i taniej i skuteczniej:)

3

Odp: Witamina C

Polecam czarną porzeczkę, ma więcej wit. C niż cytryny!

4

Odp: Witamina C

Ja kupuję wit. C za 3.50 i nie sądzę żeby była gorsza od tej drogiej wink

5

Odp: Witamina C

Ja odkryłam w aptece witaminę C z dzikiej róży i aceroli w jednym:) jest super...500mg w jednej tabletce da się ją wysypać jeśli masz problem z łykaniem-nie jest kwaśna...przy infekcji stosuje z rodzina w dużej dawce:)

6

Odp: Witamina C

Te produkty o których wspominacie wchlaniają się może w max 5% i tuż po zażyciu zaczynają się ulatniać z organizmu.

7

Odp: Witamina C

Najdłużej pozostanie w krrwiobiegu witamina C z owoców i warzyw, a suplementy nie są tak dobrze przyswajalne jak żywność - niezależnie od swej ceny!

Ostatnio edytowany przez Cynthia (2020-12-08 17:08:16)

8

Odp: Witamina C

Nie każdy jest narażony na znaczne niedobory witaminy C, jeśli chcemy po nią sięgnąć, warto wybierać naturalne źródła.

9

Odp: Witamina C

Próbowałyście kiedyś odwaru z igieł sosny? Jest pyszny, a igliwie ma kilka razy więcej witaminy C niż cytryna. Trochę zielonych igieł trzeba zagotować w wodzie i to wszystko. Ile? W zależności od intensywności jaką chcemy uzyskać. Mi wystarczy garść na szklankę.

Lasy Państwowe polecają też przepis dra Różańskiego na napar: 4 łyżki igliwia zalewa się dwiema szklankami wrzątku lub gorącego mleka, pozostawia na 30 minut, odcedza, słodzi miodem i pije po około 150-200 ml dziennie. Nie próbowałam jeszcze, bo do tej pory pijałam tylko odwar, czyli gotowane.

Niektórzy oprócz sosnowych piją też napary i odwary z igieł świerkowych lub jodłowych. Takie specyfiki ratowały ludziom życie nawet w sowieckich łagrach, chroniąc m.in. przed szkorbutem. Dzisiaj gustują w nich głównie bushcraftowcy.

10

Odp: Witamina C

Mnie odstrasza od picia zapach żywicy... Ale czy po zagotowaniu wody tam zostanie jakaś witamina C? Przecież ginie w wysokich temperaturach...

11

Odp: Witamina C

No właśnie to jest zastanawiające. Bardzo dobre pytanie big_smile
Wszyscy, którzy piszą o tym naparze, twierdzą, że ta witamina tam jest, ale kto to zbadał?
A zapachu żywicy to ja właściwie w tym nie czuję i smak ma taki dziwnie łagodny.