26

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ja ograniczam słodycze i tłuszcz, ale nie wyobrażam sobie jeść takich zupełnie dietetycznych dań

27

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

A ja lubię zaszaleć na słodko, od paru pączków się od razu nie przytyje:)

28

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Radziłabym jeść naraz max. jeden - to bomby kaloryczne

29

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Nie wyobrażam sobie ziemniaków bez przesmażonej cebulki z boczkiem... Chyba tak od razu od tego się nie umiera?...

30

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Czasem sobie pozwalam na większe rozluźnienie, ale żeby za często, to nie polecam.

31

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Na pewno należy unikac smazenia, jednak tłuszcze powinniśmy też spożywać, bo częsc witamin rozpuszcza się własnie w tłuszczach

32

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Trudno ich uniknąć, nawet w tzw. dietetycznych potrawach...

33

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Polecam smażenia jednak na patelniach beztłuszczowych, bo w każdym produkcie jest taka niesamowita dawka tłuszczu, że jest to dla nas wystarczające. Zamiast smażyć na oleju czy oliwce lepiej dodać to do sałatek. Bo oczywiście musi byc zachowana jakaś równowaga, aby np takie witaminy jak E rozpuszczały się w tych tłuszczach.

34

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ale na oliwie z oliwek można, nie ma takich skutków ubocznych jak zwykły olej...

35

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Podczas smażenia uzyskujemy wysokie temperatury. Dlatego też ważna jest temp. smazenia tłuszczu. Np masło ma tylko 170C, oliwka z oliwek 210, a najwyższą temp. smażenia ma olej kokosowy.

Smażenie to obróbka cieplna podczas, której tłuszcze podlegają procesom rozkładu, w wyniku czego powstaje wiele związków chemicznych szkodliwych dla zdrowia. Dlatego jeśli tylko można to lepiej unikać smazenia

36

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Podobno smażyć najlepiej na oleju rzepakowym.

37

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Mój dziadek zawsze przywoził nam olej rzepakowy z wiejskiej olejarni i mama używała go tylko na zimno, np. polewała ziemniaki czy pierogi z kapustą i grzybami. Miał niezapomniany smak, te ze sklepu się nie umywają..

38

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ja mam specjalną patelnie do smażenia bez dodatku tłuszczu i jak na razie się sprawdza

39

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ale tłuszcz też jest potrzebny w diecie, bo są witaminy które się przyswaja tylko jedząc tłuszcz...

40

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Na szczęście rzadko coś smażę, jem raczej potrawy gotowane i czasem pieczone

41

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ja lubię smażone jedzenie, ale na szczęście mam mniej chęci na jego przyrządzanie, więc mniej jego jadam. A co myślicie na temat dodatków do żywności?? Jak np. taka firma zajmująca się produkcją dodatków  To jest bardzo szkodliwe dla organizmu czy raczej nie?

42

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Kiedyś nie było chemii w żywności i ludzie byli zdrowsi. Teraz nawet w jabłkach jest pełno pestycydów, aż strach je jeść....

43

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Smażyłam na patelni bez tłuszczu schab, a innym razem na smalcu - jestem za tym drugim jednak. Życie jest za krótkie, żeby sobie dobrego jedzonka odmawiać, a jak mam na coś zachorować, to prędzej czy później to się stanie.

44

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

[quote=doris19]Smażyłam na patelni bez tłuszczu schab, a innym razem na smalcu - jestem za tym drugim jednak. Życie jest za krótkie, żeby sobie dobrego jedzonka odmawiać, a jak mam na coś zachorować, to prędzej czy później to się stanie.[/quote]

Dobra polityka smile
Trochę ciekawostek odnośnie tego tematu znalazłam tu, popatrz może coś konkretnego uda ci się wyłuskać smile

45

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ja ograniczam smażenie i na późny obiad nie polecam, bo jednak potrawy są ciężej strawne

46

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Można smażyć na małej ilości tłuszczu, oczywiście nawet wtedy codzienne jedzenie takich dań nie jest zdrowe...

Ostatnio edytowany przez bellafonta (2020-12-04 12:19:18)