Temat: Skuteczne odchudzanie
Czy zdarzało się Ci się kilkakrotnie rozpoczynać odchudzanie i wciąż z różnych powodów z niego rezygnować? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość - tym razem będzie inaczej! Zapraszam Cię do niesamowitej szkoły żywieniowej przygody. Proste reguły. Precyzyjne wskazówki. Gwarantowane rezultaty.
Zaparcia
Dolegliwość, która dokucza większości kobiet. Nierozwiazana może doprowadzić do poważnych schorzeń jelita grubego, żylaków odbytu (hemoroidy), na chorobach nowotworowych kończąc. Wyobraź sobie że w twoim domu zapchała się kanalizacja i przez wiele dni wszystko stoi i gnije w rurach. Wyobraź sobie, że w twoim mieście kanalizacja stanęła!!! - epidemia gwarantowana.
Zastosuj się do moich rad i zacznij żyć normalnie.
Najważniejsze z nich
1.Pij! Do południa powinnaś mieć na swoim koncie conajmniej 6-8 szklanek wody. Dobrym sposobem na luki w pamieci jest noszenie bransoletek. Z każdą wypitą szklanką bransoletka ląduje z prawego nadgarstka na lewy i tak aż do wieczora ... Wykonałaś plan w 100 %, jeśli zobaczysz wszystkie w/w ozdoby tylko na lewej ręce. Sposób numer dwa: ustaw sobie dzwonki w komórce z info: woda
2. Warzywa i owoce to najważniejszy składnik wszystkich Twoich posiłków! Zawierają witaminy, sole mineralne a przede wszystkim błonnik, który pełni kluczową rolę w walce z zaparciami.
3. Pokochaj pieczywo pełnoziarniste, siemię lniane i otręby.
Uwaga: w czasie długotrwalego (codziennego) stosowania otrąb należy kontrolować poziom żelaza, magnezu i fosforu w surowicy krwi, ponieważ zawarte w nich fityniany (sole kwasów fitynowych ) uniemożliwiają ich prawidłowe wchłanianie. Żeby nie wpaść w niedobory staraj się łączyć otręby z jogurtem naturalnym lub kefirem. Spożywaj je przede wszystkim przed południem.
4. Wzmacniaj mięśnie brzucha. Nie chce Ci się - idź na masaż! Nawet najmniejsza dawka ruchu sprawi, że rozleniwione jelita będą miały więcej bodźców do działania.
PRZEPISY SZKOŁY PRZETRWANIA
1. BŁONNIKOWA ZUPA ŚNIADANIOWA
Składniki: kurkuma, imbir, kasza jaglana, płatki owsiane, płatki żytnie, łyżka otrębów, sok z cytryny, kilka orzechów włoskich, rodzynki, suszone morele, figi, miód, cynamon, odrobina masła.
Wykonanie: Do 1,5 l wrzącej wody dodać szczyptę kurkumy, 2 łyżki kaszy jaglanej, 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżkę płatków żytnich, odrobinę imbiru. Gotować 30min, a potem dodać sok z cytryny, kilka orzechów, łyżkę rodzynek, pokrojonych w kawałki moreli i fig, czubatą łyżkę otrąb żytnich lub orkiszowych. Gotować 10min, a następnie dodać odrobinę masła i szczyptę cynamonu. Po chwili zdjąć z kuchenki i dodać 2-3 łyżki miodu. Zjeść od razu lub odgrzać następnego dnia rano. Potrawa rozgrzewa i syci przez 4h.
2. LEKKA ZUPA
Do przygotowania zupy potrzebujemy marchewkę, pietruszkę, mały seler i 3 kartofle. Warzywa szatkujemy lub miksujemy w mikserze i zalewamy pól litrem wody. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy 2 łyżki otrębów i 2 łyżki siemienia lnianego. Należy ją jeść codziennie na czczo, aż do wyregulowania pracy jelita grubego.
3. BURAK I KMINEK
Buraka trzemy na drobnej tarce i dodajemy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość mieszamy ze sobą i jemy na czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach.
A jakie są Wasze sprawdzone sposoby?
Ostatnio edytowany przez Centrum Dietetyczne Ventis (2010-11-16 23:55:01)