1

Temat: Pieczenie chleba

Kupiłam automat do samodzielnego wypieku chleba, szukam sprawdzonych przepisów. Jaką mąkę najlepiej wybrać? Macie swoją sprawdzoną?

2

Odp: Pieczenie chleba

Najlepsza jest mąka żytnia razowa, można też kupić gotowe mieszanki.

3

Odp: Pieczenie chleba

W sklepach są dostępne specjalne mąki do wypieku chleba wraz z przepisem na opakowaniu smile Ja najczęściej mieszam mąkę graham z żytnią razową, ale nie robię w automacie tylko ręcznie smile

4

Odp: Pieczenie chleba

Ja już od dobrych 5 miesięcy piekę własnoręcznie chleb i powiem Wam, ze czuję dużą róznicę nie tylko w jego smaku, ale także trwałości, bo mój chleb nie pleśnieje po kilku dniach i bez problemu wytrzymuje tydzień czasu, gdy upiekę go więcej, bo wiem, że w tygodniu nie będe miała czasu na pieczenie chleba. W przypadku chleba istotną kwestią jest dobra mąka. Jest zdrowa i do tego dostępna w dużych opakowaniach i dzięki temu ekonomiczna. Pieczenie chleba wcale nie jest trudne i pracochłonne, a dzięki temu wiecie co jecie.

5

Odp: Pieczenie chleba

Szczerze mówiąc, nigdy nie piekłam chleba. Ale czytałam ostatnio o mące kokosowej . Podobno jest dobra też właśnie do pieczenia chleba, ciast, robienia naleśników itd.

6

Odp: Pieczenie chleba

Hej smile
Przypomniał mi się właśnie ciekawy artykuł, jest tam wątek odnośnie mąki smile

7

Odp: Pieczenie chleba

Piekę chleb ze slonecznikiem. Mało składników, szybki w przygotowaniu, a jaki smaczny! Je się go bez dodatków.

8

Odp: Pieczenie chleba

mąka żytnia i najlepiej wychodzi oczywiście w piecu chlebowym, ale na taki luksus już mało kto może sobie pozwolić, dlatego ja zawsze uciekam się do babci, kiedy marzy mi się domowy chleb smile babcia miesi ciasto w jakiś magiczny sposób, a przynajmniej tak uważa smile

9

Odp: Pieczenie chleba

Wczoraj robiłam chlebek gryczany. Był bez drożdży i świetnie mi wyszedł.

10

Odp: Pieczenie chleba

Mi się wydaje, że dobrym pomysłem może być poszukanie odpowiedzi w Internecie. Bardzo często się to sprawdza.

11

Odp: Pieczenie chleba

mi na samej mące razowej chleb slabo wyrósl, polecam zmieszac ze zwykła pszenną, ladnie rośnie wtedy

12

Odp: Pieczenie chleba

Właśnie z powodu epidemii ludzie wykupili drożdże ze sklepów, tak jakby piekarnie nie piekły chleba;) Chyba że myślą, że jak mają więcej czasu to nauczą się zdrowszy chleb piec:)

13

Odp: Pieczenie chleba

Ja piekę chleb od dawna, niestety po takich ze sklepu miałam mega wzdęcia. Wolę upiec w domu i wiedzieć, co jest w środku. Najczęściej kupuje mąkę pełne ziarno, robię zakwas i potem na tym zakwasie piekę chleb 2-3 razy w tygodniu.