Temat: Nieprawidłowe trawienie cukru
To jeszcze nie cukrzyca, ale objawia się tym, że spadek poziomu cukru po posiłku następuje dużo wolniej niż normalnie. Należy unikać w diecie słodyczy i białego pieczywa.
Spotkaliście się z takim schorzeniem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To jeszcze nie cukrzyca, ale objawia się tym, że spadek poziomu cukru po posiłku następuje dużo wolniej niż normalnie. Należy unikać w diecie słodyczy i białego pieczywa.
Spotkaliście się z takim schorzeniem?
O w życiu nie słyszałam... a jak to rozpoznać? Myślałam, że jeśli cukier spada powoli to lepiej. Nie bardzo się na tym znam, ale chyba organizm czerpie cukier z krwi i dlatego jeśli nam słabo, brakuje nam energii, powinniśmy zjeść coś, co szybko uwalnia węglowodany do krwi. W innych sytuacjach uważa się, że należy jeść te produkty, które stopniowo uwalniają węglowodany, czyli te zawierające tzw. węglowodany złożone, żeby zapewnić sobie jak najbardziej stały poziom.
[quote=passiflore](...)spadek poziomu cukru po posiłku następuje dużo wolniej niż normalnie. Należy unikać w diecie słodyczy i białego pieczywa.[/quote]
Przyswajane są przez nas cukry proste, powstałe w wyniku trawienia węglowodanów, chyba że prostych już sobie dostarczymy (np. gluzkoza w kroplówce albo w proszku z herbatą). Jeśli w takim razie mielibyśmy problem ze zbyt wolnym niż normalny spadkiem poziomu, to właśnie wtedy powinniśmy jeść białe pieczywo i słodycze Tak to sobie rozkminiam. Jeśli jestem w błędzie poprawcie. I wgl jak rozpoznać, ze spadek następuje wolniej niż norma? Bo jeśli następuje za szybko to wiem - szybko robimy się znów głodni.
Jaki jest wynik glukozy we krwi? Czy są takie objawy jak przy cukrzycy?
Cukrzyca przez dłuższy czas może przebiegać bezobjawowo. A może to Hipoglikemia?
Napisz więcej o objawach.
Podwyższony cukier to jeszcze nie cukrzyca, tylko ograniczaj słodycze, a wszystko będzie dobrze...
Jeszcze nie, ale zawsze warto zwracać uwagę na najmniejsze szczegóły i zmiany w organizmie. Cukrzyca jest bardzo zdradliwa i niekiedy nie zauważamy sygnałów jakie daje organizm, że coś jest nie tak. Zawsze warto być świadomym, jakie objawy występują przy cukrzycy. Wiele osób zawsze mawia (tak jak zresztą przy wszystkich innych chorobach), że taki problem ich nie dotyczy. No a przecież nigdy nic nie wiadomo, wystarczy mieć genetyczne uwarunkowania, a już nasze ryzyko jest wielokrotnie zwiększone. Powyższy artykuł warto przeczytać, nie tylko ze względu żeby mieć jasność o objawach, ale też (i co najważniejsze) jak się zapobiegać przed chorobą.
Najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u lekarza i zrobienie odpowiednich badań. Oczywiście warto przestać słodzić kawę czy herbatę. Oprócz tego można wprowadzić do diety masło migdałowe , które obniża poziom cukru, a także pozytywnie wpływa na nasze serce.
Nie zwlekaj, bo coraz więcej osób ma tego typu problemy.
Sporo osób ma problemy z trawieniem cukru, najlepiej go ograniczyć.
Ciekawe schorzenie, chyba trochę podobne do tego z nieprawidłowym trawieniem laktozy czyli białka mleka...
Czyli niektórzy po prostu nie powinni jeść za dużo cukru, bo go nie trawią:)
O ile kiedyś nie miałam o tych sprawach pojęcia, o tyle dzisiaj już z przymusu wiem. Nabawiłam się insulinooporności. Cukier nie spada tak jak powinien, bo insulina, która za to odpowiada, nie jest w stanie wprowadzić go do komórek, które są "insulinooporne". Przypuszczam teraz, że o to mogło chodzić autorce wątku.
Unikać trzeba nie tylko słodyczy i białego pieczywa, ale ogólnie wszystkiego co ma wysoki indeks glikemiczny i dużą zawartość węgli.
A czy masz napady głodu, czyli w pewnym momencie cukier już zaczyna spadać i to gwałtownie?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź