ZUPA POMIDOROWA
Wykwintna pomidorowa we włoskim stylu
Składniki:
300 ml koncentratu pomidorowego,
1 kg pomidorów,
1 biała cebula,
1 ząbek czosnku,
1,5 buliony z drobiu,
Kilka gałązek świeżej bazylii,
Kilka gałązek świeżego tymianku,
Kilka gałązek świeżego oregano,
1 opakowanie kulek białej mozzarelli,
Małe opakowanie kwaśnej śmietanki 12%
Sposób przygotowania:
Koncentrat dodaje do bulionu, dodaję drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekany ząbek czosnku mieszam i doprowadzam do wrzenia następnie gotuję 10 minut na małym ogniu pod koniec dorzucam siekane zioła i obrane pokrojone w kostkę pomidory. Do miseczek wrzucam po kilka kulek mozzarelli, która delikatnie się roztapia pod wpływem gorącej zupy, którą ją zalewam. Całość ozdabiam łyżka kwaśnej śmietanki i listkami bazylii.
Ponieważ pomidory kojarzą mi się ze słońcem czyli z wiosną