Fondue to danie przygotowane z gorącego sera i zazwyczaj białego wina. Największą popularnością cieszy się w Szwajcarii, Włoszech oraz Francji. Podaje się je w garnku z podgrzewaczem, aby potrawa zachowała odpowiednią temperaturę. Spożywa się je przeważnie w większym gronie i bezpośrednio z garnka. W tym celu używa się warzyw lub pieczywa nadzianego na specjalny widelec. W tym artykule chciałabym Wam zaprezentować nietypowe przepisy na fondue z wykorzystaniem piwa.
Co nieco o fondue
Nie da się ukryć, że danie to jest z jednej strony kaloryczne, a z drugiej pyszne i regenerujące. Fondue wymyślili szwajcarscy górale, jako sposób na wykorzystanie resztek już wysuszonego sera. Aktualnie serwuje się je na przyjęciach, randkach, a nawet weselach. W roztopionym serze możecie maczać dosłownie wszystko – bagietki, owoce, mięsa czy warzywa.
Fondue z dodatkiem piwa zaskoczy Was wyrazistym i oryginalnym smakiem. Nie musicie się martwić o poziom alkoholu po zjedzeniu, ponieważ cały wyparowuje w trakcie przygotowania.
Ważne ! Fondue nie gotujemy, jedynie lekko podgrzewamy. Przy dużym ogniu, ser może stać się twardy i zacząć oddzielać od piwa.
Polecane dodatki:
szynka
kiełbasa
pieczone ziemniaki
chleb
chipsy
warzywa
grzanki
grissini
Przepis 1
Co kupić?
300 ml jasnego lekkiego piwa
250 g sera gouda
500 g sera wędzonego
pół cebuli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka musztardy
chleb żytni
1 ząbek czosnku
3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Sery zetrzyjcie na tarce. Garnek natrzyjcie od środka połówką cebuli oraz czosnkiem. Podgrzejcie garnek i wlejcie do niego piwo. Kiedy nabierze temperatury, to dodajcie sery. Całość mieszajcie powoli, aż do uzyskania gęstego sosu. Osobno przygotujcie mąkę z mlekiem oraz musztardą i delikatnie dodajcie do fondue. Chleb obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nabijcie go na widelce i maczajcie w fondue.
Przepis 2
Co kupić?
300 g sera cheddar
250 g sera gouda
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
400 ml jasnego piwa
ulubiony dodatek do maczania
Przygotowanie:
Piwo doprowadźcie do wrzenia i o minucie zdejmijcie z gazu. Następnie w misce wymieszajcie sok z cytryny, starte sery oraz mąkę. Mieszankę powoli dodawajcie do piwa i ciągle mieszajcie. Podgrzewajcie do momentu zmieszania się piwa z serem. Podawajcie na podgrzewaczu z ulubionymi dodatkami np. warzywa czy chleb.
Przepis 3
Co kupić?
250 g sera chester
250 g ementalera
400 ml piwa jasnego
2 łyżki wódki
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Sery zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie ze sobą. Do garnka wlejcie 100 ml piwa, dodajcie połowę sera oraz łyżkę mąki. Całość podgrzejcie i nie przestając mieszać, wrzucajcie na przemian pozostałości mąki oraz sera. Na sam koniec dolejcie wódkę i sok z cytryny. Najlepiej smakuje podane z jasnym pieczywem.
Przepis 4
Co kupić?
400 g goudy
5 ml czystej wódki
2 łyżki masła
pół łyżeczki sosu tabasco
1 jajka
pół łyżeczka musztardy
1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
125 ml piwa jasnego
125 ml piwa ciemnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ser zetrzyjcie na dużych oczkach. Oba piwa przelejcie do garnka. Następnie dorzućcie masło oraz ser i dokładnie wymieszajcie. Podgrzejcie na małym ogniu i doprawcie tabasco oraz wódką wymieszaną z mąką. Na koniec dodajcie ubite jajka z dodatkiem musztardy i doprawcie do smaku.