Fondue z piwem – różne przepisy

5 stycznia 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Fondue to danie przygotowane z gorącego sera i zazwyczaj białego wina. Największą popularnością cieszy się w Szwajcarii, Włoszech oraz Francji. Podaje się je w garnku z podgrzewaczem, aby potrawa zachowała odpowiednią temperaturę. Spożywa się je przeważnie w większym gronie i bezpośrednio z garnka. W tym celu używa się warzyw lub pieczywa nadzianego na specjalny widelec. W tym artykule chciałabym Wam zaprezentować nietypowe przepisy na fondue z wykorzystaniem piwa.piwne fondue

Co nieco o fondue

Nie da się ukryć, że danie to jest z jednej strony kaloryczne, a z drugiej pyszne i regenerujące. Fondue wymyślili szwajcarscy górale, jako sposób na wykorzystanie resztek już wysuszonego sera. Aktualnie serwuje się je na przyjęciach, randkach, a nawet weselach. W roztopionym serze możecie maczać dosłownie wszystko – bagietki, owoce, mięsa czy warzywa.

Fondue z dodatkiem piwa zaskoczy Was wyrazistym i oryginalnym smakiem. Nie musicie się martwić o poziom alkoholu po zjedzeniu, ponieważ cały wyparowuje w trakcie przygotowania.

Ważne ! Fondue nie gotujemy, jedynie lekko podgrzewamy. Przy dużym ogniu, ser może stać się twardy i zacząć oddzielać od piwa.

Polecane dodatki:

  • szynka
  • kiełbasa
  • pieczone ziemniaki
  • chleb
  • chipsy
  • warzywa
  • grzanki
  • grissini

serowe fondue z dodatkami

Przepis 1

Co kupić?

  • 300 ml jasnego lekkiego piwa
  • 250 g sera gouda
  • 500 g sera  wędzonego
  • pół cebuli
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • chleb żytni
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Sery zetrzyjcie na tarce. Garnek natrzyjcie od środka połówką cebuli oraz czosnkiem. Podgrzejcie garnek i wlejcie do niego piwo. Kiedy nabierze temperatury, to dodajcie sery. Całość mieszajcie powoli, aż do uzyskania gęstego sosu. Osobno przygotujcie mąkę z mlekiem oraz musztardą i delikatnie dodajcie do fondue. Chleb obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nabijcie go na widelce i maczajcie w fondue.

fondue

 

Przepis 2

Co kupić?

  •  300 g sera cheddar
  •  250 g sera gouda
  •  2  łyżki mąki ziemniaczanej
  •  3  łyżki soku z cytryny
  •  400 ml jasnego piwa
  • ulubiony dodatek do maczania

Przygotowanie:

Piwo doprowadźcie do wrzenia i o minucie zdejmijcie z gazu. Następnie w misce wymieszajcie sok z cytryny, starte sery oraz mąkę. Mieszankę powoli dodawajcie do piwa i ciągle mieszajcie. Podgrzewajcie do momentu zmieszania się piwa z serem. Podawajcie na podgrzewaczu z ulubionymi dodatkami np. warzywa czy chleb.

fondue z serem

Przepis 3

Co kupić?

  • 250 g sera chester
  • 250 g ementalera
  • 400 ml piwa jasnego
  • 2 łyżki wódki
  • łyżeczka soku  z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Sery zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie ze sobą. Do garnka wlejcie 100 ml piwa, dodajcie połowę sera oraz łyżkę mąki. Całość podgrzejcie i nie przestając mieszać, wrzucajcie na przemian pozostałości mąki oraz sera. Na sam koniec dolejcie wódkę i sok z cytryny. Najlepiej smakuje podane z jasnym pieczywem.

fondue z warzywami

Przepis 4

Co kupić?

  • 400 g goudy
  • 5 ml czystej wódki
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki sosu tabasco
  • 1 jajka
  • pół łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 125 ml piwa jasnego
  • 125 ml piwa ciemnego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Ser zetrzyjcie na dużych oczkach. Oba piwa przelejcie do garnka. Następnie dorzućcie masło oraz ser i dokładnie wymieszajcie. Podgrzejcie na małym ogniu i doprawcie tabasco oraz wódką wymieszaną z mąką. Na koniec dodajcie ubite jajka z dodatkiem musztardy i doprawcie do smaku.
fondue przepis

zobacz również:

Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski

Fondue czekoladowe z truskawkami

Fondue – rodzinna zabawa przy stole

Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie