Fondue – rodzinna zabawa przy stole

Avatar photo
8 grudnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

fondue2

Przepisy na fondue znajdziesz TUTAJ

Fondue (z fran. fondre – topić się) – to szwajcarski pomysł na spędzanie wolnego czasu i delektowanie się doskonałymi potrawami z sera i białego wina.

Posiłek Górali

Kiedyś fondue znane było przede wszystkim wśród szwajcarskich górali. Przygotowywali je zimą, by niewielkim nakładem sił i w nawet najbardziej niesprzyjających warunkach stworzyć pożywne i smaczne danie.

Rewolucja Fondue

Fondue stało się popularne na całym świecie, jako swoisty „scalacz” grupy przyjaciół czy rodziny.
Jada się je z reguły bezpośrednio z garnka (zwanego „caquelon”).

Nabite na specjalne widelce warzywa lub pieczywo zanurza się w serowo-winnej masie.

Przygotowanie Fondue

Cały proces jest prosty, choć czasochłonny. Jego urok polega na tym, iż całość przygotowuje się na oczach współbiesiadników. Co oczywiście podsyca apetyt.
Ścianki caquelona smaruje się czosnkiem, roztapia w nim masło i miesza je z mąką. Później należy dodać mleka i wrzucać kawałki sera. Doskonale nadaje się do tego celu ementaler oraz gruyere. Kiedy całość roztopi się i nabierze jednolitej konsystencji, należy fondue doprawić do smaku. Można stosować różne wariacje z przyprawami i ziołami.

To co najprzyjemniejsze

Grubo krojone kostki chleba lub kawałki mięsa – np. pieczonej czy duszonej wołowiny – moczy się w serze. Korzysta się ze specjalnie numerowanych widelczyków.

Niezdara pokutuje

Jeśli ktoś utopi swoją kostkę pieczywa lub mięsa w serowej masie, okrzyknięty zostanie niezdarą. Zgodnie ze szwajcarską tradycją musi zaopatrzyć resztę biesiadników w butelkę dobrego wina. Warto zaopatrzyć się w nią zawczasu, jako że posługiwanie się widelczykami nie należy – na początku – do najłatwiejszych.
Ale nawet jeśli nie utopią Państwo kawałków pieczywa czy mięsa w serze, wino przyda się, gdyż fondue przedłuża się najczęściej do późnych godzin wieczornych.

Inne wydanie Fondue

Równie popularną odmianą fondue jest foundue bourguignonne – mięsne fondue burgundzkie. Ser zastępuje krojona w kostkę polędwica wołowa. Podgrzewa się ją na oleju lub oliwie, przyprawia i przekłada się plastrami cebuli. Tak przygotowane mięso należy chłodzić w lodówce nawet do 24 godzin. Kruche i aromatyczne mięso macza się za pomocą widelczyków we wrzącej oliwie.
Usmażone mięso podaje się z ostrymi sosami. Do tej odmiany fondue doskonale pasuje czerwone wytrawne wino.

na podstawie: www.smakprostoty.pl

fondue



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.