Fondant czekoladowy

7 sierpnia 2017, dodał: Monika_Koz

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • trochę masła do smarowania kotilek
  • kakao do oprószenia kotilek
  •  ulubione lody opcjonalnie
  • kakao do przyzdobienia lub cukier puder
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Smarujemy kokilki masłem i oprószamy je kakaem. Wychodzi 5 kokilek wypełnionych do połowy masą.
Na parze rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie puszysta.
Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy.
Do jajek z cukrem powoli dodajemy czekoladę i delikatnie krótko miksujemy.
Wlewamy do kokilek. 
 
Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
Fondant ma mieć chrupiącą skorupkę na wierzchu i płynny środek.
Mi się zwykle taki właśnie udaje :)

Świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

file1471863450


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł
Sukienka wyszczuplająca sylwetkę
Błękitna sukienka ze sklepu Thecovershop.pl
Cena:
170 zł
Naturalna Witamina C - Colyfine.com
(ekstrakt z rokitnika) + Imbir + Kurkuma + Echinacea
Cena:
59,99 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
facebook