Fondant czekoladowy

7 sierpnia 2017, dodał: Monika_Koz
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • trochę masła do smarowania kotilek
  • kakao do oprószenia kotilek
  •  ulubione lody opcjonalnie
  • kakao do przyzdobienia lub cukier puder
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Smarujemy kokilki masłem i oprószamy je kakaem. Wychodzi 5 kokilek wypełnionych do połowy masą.
Na parze rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie puszysta.
Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy.
Do jajek z cukrem powoli dodajemy czekoladę i delikatnie krótko miksujemy.
Wlewamy do kokilek. 
 
Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
Fondant ma mieć chrupiącą skorupkę na wierzchu i płynny środek.
Mi się zwykle taki właśnie udaje :)

Świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

file1471863450



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...