Fondant czekoladowy

7 sierpnia 2017, dodał: Monika_Koz
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • trochę masła do smarowania kotilek
  • kakao do oprószenia kotilek
  •  ulubione lody opcjonalnie
  • kakao do przyzdobienia lub cukier puder
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Smarujemy kokilki masłem i oprószamy je kakaem. Wychodzi 5 kokilek wypełnionych do połowy masą.
Na parze rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie puszysta.
Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy.
Do jajek z cukrem powoli dodajemy czekoladę i delikatnie krótko miksujemy.
Wlewamy do kokilek. 
 
Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
Fondant ma mieć chrupiącą skorupkę na wierzchu i płynny środek.
Mi się zwykle taki właśnie udaje :)

Świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

file1471863450



FORUM - bieżące dyskusje

Trening na prawidłowy oddech w czas…
Mi pomaga skupienie się w stresie na jakiejś poztywnej myśli, takie oddychanie jakoś...
Zupa buraczkowa z ziemniakami tłucz…
Fajny przepis tylko brak czasu ciągle na takie gotowanie, ja przez pośpiech...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Mi szkodzą np. surowe brokuły, próbowałam miksować je w koktajlach i nie daję...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Warto też zadbać o matę antypoślizgową na płytki i do wanny i nie dawać...