Flan jajeczno-serowo-szczypiorkowy

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Flan jajeczno-serowo-szczypiorkowy

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :
40 dag mąki
20 dag masła
odrobina wody
2 łyżki oliwy
½ litra słodkiej śmietanki
4 jajka
25 dag sera żółtego sera tartego ( Chedar )
sól
pieprz mielony biały
pęczek dymki

Ciasto :
Zagnieść mąkę z masłem i odrobiną wody . Jak będzie odstawało od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki .

Masa do zalewania :
Śmietankę roztrzepać z jajkami , serem, drobno posiekaną dymką i przyprawami .

Flan :

Foremki ( 2 szt. ) do zapiekania wylepić ciastem tak aby zachodziło na brzegi( obciąć równo z brzegami foremek .Zalać masa śmietanowo – jajeczno – serowo-szczypiorkową . Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę .

 

nadesłane: Babciagramolka