Flaki wołowe

22 stycznia 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Flaki wołowe krojone 1 kg
  • Włoszczyzna
  • Mięso wołowe rosołowe 80 dag
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Imbir
  • Gałka muszkatołowa
  • Papryka ostra
  • Papryka słodka
  • Sól
  • Pieprz

Ugotować wywar z mięsa rosołowego z włoszczyzną, zielem angielskim i listkiem laurowy. Flaki obgotować w drugim garnku w osolonej wodzie, jak są zbyt twarde gotujemy do miękkości. Odsączamy, wrzucamy do rosołu z włoszczyzną, doprawiamy do smaku. Włoszczyznę można pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce i dodać do flaków. Można zaprawić łyżką mąki podsmażonej na maśle, ale nie koniecznie.

file1295702200