Flądra na skwareczkach

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wiele lat temu spotkałam się z tak podaną flądrą w jakiejś restauracji nad morzem. Przepisu nie miałam – odtwarzałam go na wyczucie – chyba wyszło bo fląderka pycha.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 2 małe flądry
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku roztarte na miazgę z solą ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
  • sok z cytryny ( całej )
  • mąka do oprószenia

Flądry skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć. Posolić , posypać pieprzem.i roztartym czosnkiem ( jak używamy mini kostki czosnkowej to już nie solimy ). Oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ). Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. i wytopić na skwarki na patelni. Zdjąć skwarki .Na rozgrzanym smalcu wytopionym ze słoniny usmażyć na rumiano z obu stron flądry ( w czasie smażenia poruszać patelnią by nie przywarły. Podawać z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką posypane podgrzanymi skwareczkami.

Bardzo mi smakuje taka smażona na słoninie ( zamiast na oleju ) flądra .

file1276072135