Flądra na skwareczkach

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wiele lat temu spotkałam się z tak podaną flądrą w jakiejś restauracji nad morzem. Przepisu nie miałam – odtwarzałam go na wyczucie – chyba wyszło bo fląderka pycha.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 2 małe flądry
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku roztarte na miazgę z solą ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
  • sok z cytryny ( całej )
  • mąka do oprószenia

Flądry skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć. Posolić , posypać pieprzem.i roztartym czosnkiem ( jak używamy mini kostki czosnkowej to już nie solimy ). Oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ). Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. i wytopić na skwarki na patelni. Zdjąć skwarki .Na rozgrzanym smalcu wytopionym ze słoniny usmażyć na rumiano z obu stron flądry ( w czasie smażenia poruszać patelnią by nie przywarły. Podawać z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką posypane podgrzanymi skwareczkami.

Bardzo mi smakuje taka smażona na słoninie ( zamiast na oleju ) flądra .

file1276072135



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...