Flaczki z żołądków z naleśnikami
Składnki:
0,5 kg żołądków kurzych
1 seler
5 marchwi
5 pietruszek
1 cebula
5 sztuk naleśników usmażonych na wodzie : woda, mąka, sól, jajko
2 kostki rosołowe, wegeta, pieprz, sól, papryka słodka i ostra, majeranek, ziele angielskie(kilka ziarenek)
Przygotowanie:
1. Żołądki obgotować ok. 20 min. Odcedzić wypłukać i pokroić w paseczki. Wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać 1 łyżkę wegety, pieprz i ziele angielskie.
2. Po 30 min. dodać włoszczyznę pokrojoną w paseczki i majeranek. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kostki rosołowe.
3. Zrobić zasmażkę : podsmażyć na brązowo mąkę i dodać do niej pokrojona na drobno cebulkę. Chwilkę razem podsmażyć i dodać do zupy. Wymieszać.
4. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
5. Dodać do zupy naleśniki usmażone na wodzie, pokrojone w paseczki.