Flaczki sojowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 paczka kotletów sojowych
szklanka zielonego groszku konserwowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
masło 2 łyżki
olej
sól
pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
mąka 2 łyżki
Przygotowanie:
Kotlety sojowe zalać gorącym bulionem,a gdy przestygną wyjąć i pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, a marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podgrzać olej i podsmażyć cebulę,marchew i pietruszkę. Dodać pokrojone kotlety i zalać bulionem. Przyprawić ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Następnie dodać odsączony z zalewy groszek.W międzyczasie zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać zasmażkę do zupy. Zagotować i zdjąć z ognia.Podawać na gorąco.