Fizjologia żywienia – wchłanianie składników odżywczych
Co się dzieje z jedzeniem?
Treść pokarmowa, która została strawiona w żołądku oraz dwunastnicy przesuwa się niżej, następnie za pomocą ruchów perystaltycznych trafia do dalszych odcinków jelita cienkiego. Trwa to ok. 4-5 godzin. Jelito cienkie składa się z dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Długość jelita cienkiego wynosi przeciętnie ok. 4-5 metrów. W jelicie odbywa się dalszy proces trawienia białka węglowodanów oraz tłuszczów. Ściana jelita zbudowana jest z fałdów okrężnych oraz kosmków jelitowych. Jest ich około 10-40 na mm2 powierzchni.
Po co nam kosmki jelitowe?
Kosmki odpowiadają za wchłanianie tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Trafiają one do układu żylnego i są transportowane do wątroby. Stan naszych kosmków jelitowych jest najważniejszy po trawieniu. Stare powiedzenie głosi, że „nie ważne na co umrzesz, bo śmierć zaczyna się w jelitach”. Wszelkie schorzenia w istocie są ściśle związane z naszymi jelitami. Niektórzy lekarze uważają, że w jelitach ma początek każda infekcja. Nader często w kosmkach występują mikrouszkodzenia, stany zapalne, przez które do naszego krwiobiegu dostają się patogeny, bakterie, wirusy.
Odpowiedni skład flory jelitowej = ochrona zdrowia
Odpowiedni skład flory jelitowej jest podstawowym czynnikiem, stwarzającym warunki do prawidłowego funkcjonowania komórek układu odpornościowego (są one zlokalizowane w ścianach jelit). Komórki te tworzą barierę ochronną, kiedy chronione są przez bakterie o dobroczynnym działaniu dla naszego zdrowia. Zapobiegają rozmnażaniu się mikrobów patogennych, zapobiegają ich penetracji ściany jelit oraz wnikaniu do krwiobiegu substancji szkodliwych.
Bakterie przyjazne naszemu zdrowiu produkują ponadto:
l witaminy B1, B2, B6, B12, K,
l biotynę,
l kwas pantotenowy,
l kwas nikotynowy,
l kwas foliowy,
l hormony,
l aminokwasy,
Dobroczynne bakterie:
l rozkładają resztki pokarmowe, z którymi nie poradziły sobie enzymy trawienne w wyższych odcinkach układu pokarmowego,
l pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie,
l pobudzają układ odpornościowy przez utrzymywanie go w stanie gotowości.
Probiotyki i prebiotyki
Często możemy się spotkać z opinią, że po antybiotykoterapii lub w czasie rekonwalescencji po zatruciu konieczne jest przyjmowanie probiotyków i prebiotyków.
l Probiotyki – są to preparaty doustne (kapsułki), które zawierają szczepy dobroczynnych bakterii, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (lactobacillus).
Ich zadanie: przywrócenie naturalnej równowagi organizmu, po chorobie i/lub leczeniu oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Aby probiotyk dobrze zadziałał, czyli wspierał kolonizowanie dobroczynnych bakterii w naszych jelitach, potrzebny jest mu prebiotyk.
l Prebiotyki – są to składniki pokarmowe, których nie trawimy, a którymi odżywiają się bakterie probiotyczne. Najczęściej są to frakcje błonnika. Kiedy wybieracie sobie preparat probiotyczny w aptece, sięgajcie tylko po te, które zawierają zarówno probiotyki, jak i prebiotyki (czasem to połączenie nazywa się synbiotykiem). Warto również wybierać te preparaty, które zawierają duże ilości szczepów bakterii probiotycznych i które muszą być przechowywane w lodówce.
Co się dzieje, jeśli nie dbamy o florę bakteryjną jelit?
Brak prawidłowej flory bakteryjnej idzie w parze z nadmiernym zakwaszeniem organizmu i powoduje przerost grzybów. Grzybica z łatwością opanowuje po kolei układy oraz narządy naszego ciała. Dlatego zachęcam do jedzenia produktów odkwaszających.
Produkty odkwaszające organizm:
l kasza jaglana,
l sok z jęczmienia,
l chlorella,
l warzywa,
l produkty fermentowane, czyli kiszone ogórki, barszcz na zakwasie, kapusta kiszona.
Jak wspomóc jelita farmakologicznie?
Z pomocą przychodzą kuracje, które mają na celu uszczelnić jelita. Najlepiej jest przeprowadzać je za pomocą naturalnych preparatów, takich jak np. Fortakehl, Sankombi D5.
Jelito grube – jego rola w procesie trawienia
Ostatnią częścią układu pokarmowego jest jelito grube, czyli okrężnica. Nie wytwarza ono enzymów, ale odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Jest bowiem odpowiedzialne za zagęszczanie papki kałowej, tworzenie stolca oraz wchłanianie wody i soli mineralnych. Z 2000 g papki zostawia ok. 250 g kału. Przechodzenie treści kałowej przez jelito grube wynosi 12-18 godzin. Przy braku stolca w czasie 24-32 godzin mówimy o zaparciu. Zaparcia są nie tylko uciążliwe, lecz także szkodliwe, gdyż zaczynają się wtedy procesy gnilne oraz mogą się namnażać patogeny.
Jak walczyć z zaparciem – pomocna homeopatia!
W walce z zaparciami pomaga odpowiednia dieta, bogata w błonnik. Ulgę mogą przynieść również odpowiednie zioła oraz homeopatia. Leki homeopatyczne, które stosujemy:
l przy niestrawności oraz wzdęciach pomocna jest np. Nux vomica oraz China rubra,
l w zatwardzeniach ulgę przynosi Alumina, jak również Nux vomica.
Rozcieńczenia leków oraz dawkowanie musi zostać zawsze skonsultowane z lekarzem.
Należy podkreślić także, że przy każdym zatruciu, zatwardzeniu czy oczyszczaniu organizmu powinniśmy zwiększyć ilość wypijanej wody.
opracowanie dietetyk Joanna Mendecka