Fitaminy – drogocenne związki pochodzące z roślin

Avatar photo
31 lipca 2019,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Kiedy w zdrowych organizmach odkryto wolne rodniki powodujące uszkodzenia jąder komórkowych, okazało się, że życiodajny tlen bywa również toksyczny. Na szczęście matka natura zadbała o to, aby nie zabrakło w przyrodzie czynników mających pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Ta naturalna siła pochodzi bezpośrednio z owoców i warzyw. Stanowią one niewyczerpane źródło błonnika pokarmowego oraz niemal niewyczerpywalny skarbiec witamin i minerałów. Za ich niezwykłą moc sprawczą w opozycji do wolnych rodników odpowiadają jednak przede wszystkim fitaminy. Jaka tajemnica kryje się pod tą nazwą? Gdzie ich szukać i czy na pewno warto?

Fitaminy okiem chemika

Fitaminy to fenolowe związki pochodzenia roślinnego, które wspomagają różnorodne funkcje fizjologiczne ludzkiego organizmu. Dotychczas wyizolowano ich z naturalnych produktów ponad 8000, przy czym najpopularniejsze to flawonoidy i kwasy fenolowe. W zależności od chemicznej budowy szkieletu węglowego, substancje te można dodatkowo podzielić na grupy o zbliżonych właściwościach fizyko-chemicznych. Naukowcy podzielili zatem fitaminy na fenolowe antyoksydanty (flawonoidy, polifenole), triozwiązki (sulfidy, tiole, izotiacyanaty) fitoestrogeny (izoflawony, lignany), a także karotenoidy.

Najlepsze źródła fitamin

Najlepszym, bo całkowicie naturalnym źródłem fitamin są przede wszystkim owoce i warzywa. Szczególnie bogatym “zbiornikiem” tych związków są owoce jagodowe, tj. aronia, maliny, truskawki, poziomki, jagody, jeżyny, borówki, ale również jabłka, owoce cytrusowe oraz jasne i ciemne winogrona. Znaczącym źródłem polifenoli jest w tej grupie zwłaszcza owoce aronii, które w suchym ekstrakcie zawierają nawet 4210 mg fitamin w 100 g.

Warzywa zawierają nieco inne rodzaje polifenoli tj. kwercetyna, kempferol i luteolina, a także mniejsze ich ilości niż owoce. Szczególnie wysokie stężenie tych prozdrowotnych związków posiada natka i korzeń, pietruszki oraz kapary. Ponadto fitaminy w dużych ilościach znajdują się w warzywach kapustnych (kapusta czerwona, brokuły), cebulowych (cebula, czosnek), korzeniowych (buraki ćwikłowe), a także psiankowatych (czerwona papryka).

Związki fenolowe zawarte są także w sokach warzywno-owocowych oraz w winach, przy czym należy pamiętać, że niektóre procesy technologiczne usuwają część biologicznie aktywnych antyoksydantów związanych z tkanką owocową surowca.

Właściwości związków fenolowych

Wśród licznych właściwości leczniczych poszczególnych grup polifenoli wymienia się kilka głównych, które zostały udowodnione i wielokrotnie potwierdzone w różnych niezależnych badaniach in vivo oraz statystycznych.

Ze względu na obecność minimum dwóch aktywnych fenolowych grup hydroksylowych w cząsteczce, fitaminy posiadają fantastyczne właściwości antyoksydacyjne. Tym samym świetnie łagodzą stres oksydacyjny komórek oraz neutralizują wolne rodniki, które niewiarygodnie często stanowią podłoże do rozwoju komórek rakowych. Antyoksydacyjne działanie polifenoli polega m.in. na zatrzymywaniu reakcji łańcuchowych, podczas których powstają najbardziej reaktywne formy tlenu. Fitaminy hamują tym samym enzymy, które je generują, a także skutecznie usuwają formy już powstałe.

Niemałe znaczenie dla zdrowego trybu życia ma błonnik, który jest bogaty w fitaminy. To właśnie jemu ludzki organizm zawdzięcza prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, a także szybkie i przede wszystkim efektywne usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Liczne badania epidemiologiczne dowodzą również, że fitaminy mają znaczący wpływ na redukcję ryzyka miażdżycy, a także towarzyszących jej chorób układu sercowo-krążeniowego. Zauważono odwrotną zależność między występowaniem miażdżycy a wysokim stężeniem polifenoli w diecie.

Badania prowadzone in vitro wykazały natomiast, że kwercetyna niezwykle efektywnie zmniejsza poziom triacylogliceroli w krwi, a także redukuje formowanie blaszek miażdżycowych. Duże spożycie warzyw i owoców jest zatem nie tylko wskazane, ale wręcz niezbędne w przypadku osób, które znajdują się w grupie ryzyka tych chorób.

Związki polifenolowe działają również żółciopędnie, moczopędnie, przeciwwrzodowo, ochronnie na wątrobę, a także antybakteryjnie. Ich szczególne właściwości wykorzystuje się dość często w walce z  bakteriami Gram-dodatnimi, które powodują różnego rodzaju dermatozy tj. świerzb czy też martwica tkanek, a nawet poważne nowotwory skóry. Ponadto liczne badania dowiodły, że polifenole są rewelacyjnymi pogromcami grzybów, wirusów, alergii zwiewnych i pokarmowych, a także niebezpiecznych stanów zapalnych o różnorodnym pochodzeniu.

Podsumowując

Polifenole z pewnością zasługują na należytą uwagę. Ich powszechne występowanie w warzywach i owocach oraz wysoka biodostępność czynią je jednymi z najbardziej skutecznych narzędzi w walce z chorobami cywilizacyjnymi i starzeniem się organizmu. Aby jednak w pełni wykorzystać ochronny potencjał fitamin na ludzki organizm należy utrzymywać wysoki oraz przede wszystkim stały poziom tych związków we krwi. Warto zatem stosować odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w świeże warzywa i owoce, które oprócz polifenoli zawierają przecież ogromne ilości witamin i minerałów dodatkowo wzmacniających i odżywiających organizm.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.