Kurczak w morelowym sosie curry
4 porcje
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka bez skóry
sól
pieprz
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
Sos morelowy:
1 posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 łyżki curry
4 pokrojone na nieduże kawałki suszone morele
3 łyżki nie słodzonego musu jabłkowego lub soku z jabłek
100 ml wywaru z kurczaka
100 ml śmietanki sojowej lub chudej śmietany
4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu, odsączonego, albo niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Pokrój filety na 3-4 kawałki każdy, przypraw i opiekaj na oleju 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i trzymaj w cieple.
Na patelnię wrzuć cebulę, czosnek i liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany) i gotuj powoli przez kilka minut.
Włóż mięso z powrotem na patelnię. Dodaj jogurt (śmietanę). Nie doprowadzaj do wrzenia. Przypraw do smaku.
Jeżeli jest to posiłek dnia, podawaj z fasolką i brązowym ryżem.
SMACZNEGO !!!