Fioletowe spaghetti
Składniki
25 dkg łopatki wieprzowej
10 dkg szpinaku mrożonego w liściach
1/4 kapusty czerwonej
1/2 pora
1 śmietana 200g 12%
sól, pieprz
słodka papryka
marynata:
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka soli ziołowej
pieprz
zioła prowansalskie
20 dkg makaronu spaghetti
Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić w kostkę, dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać 1 szklanką gorącej wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie. Dodać szpinak, pokrojonego w półplasterki pora i startą na grubej tarce kapustę. Podsmażyć 10 minut.
Do mięsa z warzywami dodać śmietanę wymieszaną z 1/2 łyżeczki soli. Poddusić 10 minut. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem. Smacznego :)