Filtry do wody — dlaczego warto je stosować?

18 marca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

O tym, że woda z kranu nie jest najlepsza, wie każdy. Nawet jeżeli jest zdatna do spożycia, to jej smak i zapach pozostawiają wiele do życzenia. Niewiele też pomoże jej gotowanie. Możemy jednak temu zaradzić, stosując filtry. Takie rozwiązanie nie tylko pozwala nam cieszyć się zdrową wodą, ale również chronić środowisko naturalne.

Mutter und Kinder mit einer Karaffe in der Küche

Woda wodociągowa spełnia niezwykle restrykcyjne normy pod względem czystości i zdatności do spożycia, jednak wpływ na jej wygląd, smak i zapach może mieć stan instalacji. Szczególnie tam, gdzie sieć nie była modernizowana, może zdarzyć się zanieczyszczenie wody produktami korozji. Najprostszym sposobem na pozyskanie smacznej wody jest zastosowanie filtrów, które wyeliminują przykry zapach i smak. Przy wyborze określonych produktów warto kierować się przede wszystkim ich jakością, może się bowiem okazać, że te tańsze nie spełnią swojej funkcji.

Dzbanki filtrujące

Najprostszym sposobem na stały dostęp do czystej, smacznej wody jest używanie dzbanków filtrujących. Ich działanie jest niezwykle proste – wodę wlewa się zwykle do zamontowanego wewnątrz dzbanka filtra, który usuwa niepożądane związki i ewentualne zanieczyszczenia. Do uzyskania wysokiej jakości wody istotny jest materiał, z którego wykonano dzbanek. Najlepiej jeśli będzie on posiadał, podobnie jak te dostępne na stronie http://www.filtryonline.com/, oznaczenie BPA free. Oznacza ono, że dzbanek został wyprodukowany z bezpiecznych materiałów. Jest to ważne nie tylko dla jakości wody, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia.
Wybierając określony dzbanek filtrujący, zdecydujmy się na taki, który będzie najbardziej funkcjonalny. Dostosujmy jego pojemność do potrzeb naszej rodziny. Praktycznym rozwiązaniem będzie zakup dzbanka mającego wskaźnik zużycia wkładu filtrującego. Dzięki temu będziemy wiedzieć, kiedy należy go wymienić.

Jaki wkład filtrujący wybrać?

Najczęściej we wkładach stosuje się węgiel aktywny oraz żywice jonowymienne o lekko kwaśnym odczynie. Dzięki temu z wody usuwane są nieprzyjemny zapach chloru i szkodliwe substancje chemiczne. Filtry zmiękczają również wodę, co w znacznym stopniu redukuje osadzanie się kamienia w czajnikach czy ekspresach do kawy.
Ważnym aspektem zastosowania filtrów jest fakt, że nie wypłukują one z wody cennych dla zdrowia składników, którymi nasycana jest woda wodociągowa w procesie uzdatniania.
Dobrej jakości wkłady spełniają swoją funkcję zwykle około miesiąca. Decydując się na zakup określonego dzbanka filtrującego, warto stosować oryginalne wkłady wymienne. Mamy wówczas gwarancję, że będą one działały odpowiednio. Stosowanie zamienników może rozczarować, gdyż z pozoru tańsze wkłady mogą się szybciej zużywać, a tym samym konieczna będzie ich częstsza wymiana, co w konsekwencji spowoduje, że eksploatacja dzbanka okaże się droższa. Poza tym produkty od niezaufanego producenta mogą zawierać wkłady z innymi substancjami czynnymi, które nie tylko nie usuną z wody niepożądanych składników, ale mogą nadać jej przykry, chemiczny posmak.

Gdzie jeszcze stosujemy filtry?

Zestawy filtrujące mogą być użyte również w innych urządzeniach kuchennych. W przypadku lodówek typu side by side z podajnikami wody i kostkarką zastosowanie filtrów będzie jak najbardziej uzasadnione. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zarówno woda z dozownika, jak i kostki do drinków czy napojów będą odpowiedniej jakości. Warto przy tym zauważyć, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów filtrów, dlatego przed zakupem należy bardzo dokładnie sprawdzić model, który będzie pasował do naszego urządzenia.
Zaletą filtrów do lodówek jest najczęściej długi, nawet półroczny okres eksploatacji. Dzięki nim z wody eliminowane są takie substancje jak metale ciężkie, chlor, zmętnienia i wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. W przeciwieństwie do wkładów filtracyjnych do dzbanków, w przypadku filtrów do lodówek z powodzeniem można stosować zamienniki. Istotne jest tylko to, aby dany model pasował do rozwiązań i układu zamontowanego w naszym urządzeniu.

Dlaczego warto stosować filtry do wody?

Filtry, zarówno te do dzbanków, jak i do innych urządzeń kuchennych, w zdecydowany sposób poprawiają jakość wody wodociągowej. Dzięki temu nadaje się ona do bezpośredniego spożycia, a także w zdecydowany sposób poprawia walory smakowe kawy czy herbaty. Również potrawy przygotowywane na bazie przefiltrowanej wody są smaczniejsze. Zmiękczona woda ma również znaczenie przy eksploatacji urządzeń takich jak chociażby ekspres do kawy. Kamień nie osadza się tak często, co pozwala na ich dłuższe używanie.
Zastosowanie filtrów ma również wymiar finansowy i proekologiczny. Dostęp do dobrej jakości wody w domu powoduje, że nie musimy kupować tej butelkowanej, co pozwala znacząco zaoszczędzić. Jednocześnie, stosując filtry, eliminujemy problem niepotrzebnych odpadów w postaci butelek z tworzyw sztucznych. Warto bowiem pamiętać, że plastikowe butelki typu PET rozkładają się od 100 do 1000 lat, a w ciągu roku tylko jedna rodzina może wyrzucać nawet kilka tysięcy plastikowych opakowań. Można więc powiedzieć, że, stosując filtry do wody, przyczyniamy się do ochrony środowiska.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Filtry do wody — dlaczego warto je stosować?

  1. Każdy chiałby to widziedzieć, co nie zmnie faktu że nadal jest 20/10.

Dodaj komentarz