Filety z indyka w sosie żurawinowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
500 gram filetów z indyka
100 gram suszonej żurawiny
0,5 szklanki keczupu
1 szklanka wody
4 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek mąki
sól
pieprz
przyprawa typu vegeta
Przygotowanie:
Filety doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dodajemy 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowane odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. W garnku zagotowujemy wodę, na gotujący się wrzątek wrzucamy suszoną żurawinę i keczup i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Danie to najlepiej smakuje z ryżem.