Filety z indyka w sosie żurawinowym

5 lipca 2018, dodał: ewasc7
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500 gram filetów z indyka

100 gram suszonej żurawiny

0,5 szklanki keczupu

1 szklanka wody

4 łyżki oliwy z oliwek

5 łyżek mąki

sól

pieprz

przyprawa typu vegeta

 

Przygotowanie:

Filety doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dodajemy 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowane odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. W garnku zagotowujemy wodę, na gotujący się wrzątek wrzucamy suszoną żurawinę i keczup i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Danie to najlepiej smakuje z ryżem.

file1387228962