Filety łososia w jogurtowym pesto
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- Filety mrożone z łososia bez skóry – 250g,
- Pesto czerwone – 3 łyżki,
- Jogurt naturalny – 2 łyżki,
- Sok z cytryny,
- Bazylia suszona lub świeża,
- Sól, pieprz ziołowy,
- Świeżo zmielony pieprz kolorowy,
- Pomidorki cherry – 6 sztuk,
- Cukier brązowy – 2 łyżeczki
wykonanie:
Łososia rozmrozić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Filety oprószyć solą i pieprzem ziołowym z obu stron. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na 4 części. Jogurt naturalny wymieszać dobrze z pesto. W naczyniu żaroodpornym ułożyć Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i na wierzch położyć warstwę jogurtowego pesto. Obok ryby ułożyć kawałki pomidorków. Wszystko posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidorki posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 200 stopniach.