Filety łososia w jogurtowym pesto

12 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Filety mrożone z łososia bez skóry – 250g,
  • Pesto czerwone – 3 łyżki,
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki,
  • Sok z cytryny,
  • Bazylia suszona lub świeża,
  • Sól, pieprz ziołowy,
  • Świeżo zmielony pieprz kolorowy,
  • Pomidorki cherry – 6 sztuk,
  • Cukier brązowy – 2 łyżeczki

wykonanie:

Łososia rozmrozić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Filety oprószyć solą i pieprzem ziołowym z obu stron. Pomidorki umyć, osuszyć i  przekroić na 4 części. Jogurt naturalny wymieszać dobrze z pesto. W  naczyniu żaroodpornym ułożyć Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i na wierzch położyć warstwę jogurtowego pesto. Obok ryby ułożyć kawałki pomidorków. Wszystko posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidorki posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w  200 stopniach.

file1299934264