filety faszerowane
– słoik (370 ml) papryki konserwowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– 4 dag zielonych oliwek bez pestek
– 1 pęczek bazylii
– 4 filety z piersi kurczaka
– 3 łyzki oleju
– 20 dag makaronu wstążki
– 1 puszka pomidorów
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– 1/4 litra rosołu warzywnego
Paprykę osączyc z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek i cebulę posiekać, oliwki osączyc i pokroić na plasterki. Bazylie opłukać, kilka listków odłożyc do dekoracji, pozostałe posiekac. Przygotowane składniki przemieszać, mięso umyć i osuszyć, ostryż nożem naciąć głębokią kieszeń, przyprawić solą i pieprzem, do nacięcia nałozyć 1 łyżke mieszanki, spiąć wykałaczkami. Mocno rogrzać 2 łyzki oleju na patelni, smazyc na nim mięso około 15 minut. Makaron ugpotować i odcedzić. W garnku rogrzać resztę oleju, dusić na nim pozostałą mieszankę warzywną. Dodać pomidory z zalewy i koncentrat, wszystkie składniki wymieszać. Podlać rosołem, dorpowadzić do wrzenia i gotowac 3 minuty. SOs przyprawic do smaku, polać nim makaron.