Filet z łososia

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

4 x 160 g surowego filetu z łososia norweskiego
1 limonka

Mieszanka przypraw:

Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Tymianek Prymat
Oregano Prymat
Chili pieprz Cayenne Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Papryka słodka Prymat

Grillowane jarzyny:

3 kolorowe papryki (czerwona, zielona i żółta)
1 pokrojona w ukośne plastry cukinia
100 ml oliwy z oliwek
Sól czosnkowa Prymat
Przyprawa grill ziołowy Prymat

Salsa pomidorowa:

100 ml białego wina
250 g pomidorów bez skóry
1 mały pęczek kolendry
Sól, cukier do smaku
Szczypta pieprzu czarnego mielonego Prymat
Szczypta chili pieprz cayenne Prymat
2 ząbki czosnku

Pomidory udusić z dodatkiem białego wina, doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Całość zmiksować, zagotować, ostudzić i doprawić chili oraz świeżo siekaną kolendrą.

Wszystkie przyprawy Prymat dokładnie zmiksować. Oczyszczone i osuszone filety z łososia obtoczyć z każdej strony powstałą mieszanką przypraw, strzepując ich nadmiar. Tak przygotowaną rybę skropić oliwą z oliwek i upiec na grillu.

Jarzyny zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem soli czosnkowej i przyprawy grill ziołowy Prymat. Papryki upiec na grillu, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po odwinięciu z folii papryki obrać ze skóry i podzielić na cztery części. Następnie zgrillować plastry cukinii, a pod koniec pieczenia ponownie ułożyć na grillu papryki i pozostawić je na ok. 4 minuty. Podczas grillowania skrapiać warzywa pozostałą marynatą.

Tak przygotowanego łososia norweskiego cajun podawać z aromatycznymi jarzynami i salsą pomidorową. Przed podaniem danie udekorować ćwiartkami limonki.

na podstawie: www.prymat.pl