Filet z kurczaka z salsą truskawkową
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka; 30-50 dkg świeżych truskawek; 3-5 łyżek soku z cytryny; 4-5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia; 2-3 łyżki octu balsamicznego; ok.3 łyżeczki kruszonego pieprzu czerwonego; ok. 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej; 1 cebula czerwona; 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; do smaku: sól, cukier.
jako dodatek: młode, małe ziemniaczki z wody
Sposób przygotowania:
Każdą pierś rozciąć na dwie pojedyncze części, oddzielić polędwiczki. Duże części lekko rozbić dłonią, oprószyć lekko solą, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i 3 łyżkami oliwy. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki.
Cebulę czerwoną drobno posiekać, zalać resztą soku cytrynowego, odstawić 15 min. a następnie dodać 1 łyżeczkę cukru, 2-3 szczypty soli, wymieszać. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki a owoce pokroić na ćwiartki albo w kostkę. Dodać do nich zamarynowaną cebulkę, natkę, posiekany drobno szczypiorek. Doprawić oliwą, octem balsamicznym i kruszonym pieprzem.
Zamarynowane filety oprószyć obficie kruszonym pieprzem i papryką, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię (nie wlewać tłuszczu) i usmażyć na złotobrązowo z obu stron, ok. 3-5 min. z każdej.
Podawać z ziemniakami z wody i salsą truskawkową.