Filet z kurczaka z kurkami i pietruszką
Artykuł zewnętrzny
Szybko i smacznie… czyli lekko pikantne danko z moimi ulubionymi kurkami :-)
Składniki
- 30 dkg świeżych kurek
- 1 filet z kurczaka (ok.15-20dkg)
- 1 cebulka
- kawałek papryczki chili
- 2-3 łyżki posiekanej grubo natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- do smaku: sól, pieprz mielony
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy albo oleju do smażenia
Opis przygotowania
Filet z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15min.. Kurki oczyszczamy, płuczemy, osączamy dokładnie. Mąkę mieszamy z papryką mieloną, niewielką ilością soli i pieprzu. Kawałki kurczaka obtaczamy w mieszance mącznej, otrząsamy z jej nadmiaru i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem. Kiedy mięso obrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulkę i chili, smażymy chwilkę, dodajemy kurki, chwilę je obsmażamy a następnie podlewamy ok.1/3 szklanki wody i dusimy całość pod przykryciem10-15 min. aż grzyby zmiękną – sosu nie powinno być zbyt dużo, większość powinna odparować. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Ja podałam potrawkę ze smażonymi plastrami ziemniaków i ogórkiem małosolnym.