Filet z kurczaka z kurkami i pietruszką

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Szybko i smacznie… czyli lekko pikantne danko z moimi ulubionymi kurkami :-)

Składniki

  • 30 dkg świeżych kurek
  • 1 filet z kurczaka (ok.15-20dkg)
  • 1 cebulka
  • kawałek papryczki chili
  • 2-3 łyżki posiekanej grubo natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy albo oleju do smażenia

Opis przygotowania

Filet z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15min.. Kurki oczyszczamy, płuczemy, osączamy dokładnie. Mąkę mieszamy z papryką mieloną, niewielką ilością soli i pieprzu. Kawałki kurczaka obtaczamy w  mieszance mącznej, otrząsamy z jej nadmiaru i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem. Kiedy mięso obrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulkę i chili, smażymy chwilkę, dodajemy kurki, chwilę je obsmażamy a następnie podlewamy ok.1/3 szklanki wody i dusimy całość pod przykryciem10-15 min. aż grzyby zmiękną – sosu nie powinno być zbyt dużo, większość powinna odparować. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Ja podałam potrawkę ze smażonymi plastrami ziemniaków i ogórkiem małosolnym.

file1259078550