Filet w sosie z granatu
filety z kurczaka
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
kopiasta łyżka mąki pszennej
jajko
sól morska
olej
Sos:
owoc granatu
120 ml wina czerwonego
1/2 niedużej cebuli
1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżki miodu
30 ml wody
3/4-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pieprz
Mięso myję, osuszam. Filety dzielę na porcję, każdą delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Panieruję je, zamaczając najpierw w roztrzepanym jajku, potem w mieszance orzechów, słonecznika i mąki. Piersi smaże na złoty kolor.
Robię sos: do wina dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, cukier i miód. Podgrzewam, aż płyn zredukuję się o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskam sok – używam do tego drewnianej pałki i dodaję go do sosu. Zagęszczam mąką z wodą.
Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Filet układam na talerzu i polewam sosem.