Filet rybny z warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 2 filety białej ryby
– mieszanka konserwowa (groszek, marchewka, kukurydza)
– kalarepka
– kilka szparagów
– 2 łyżki pasty miso
– 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1/2 łyżeczki białego wina
– odrobina pieprzu i soli
Przygotować sos z miso, sosu sojowego, oleju sezamowego, imbiru, wina i pieprzu. Rybę dobrze posmarować sosem. Ugotować szparagi. Rozgrzać odrobinę tłuszczu na patelni grillowej i usmażyć rybę, pod koniec wlewając cały sos. Rybę przełożyć na talerz, dodać warzywa konserwowe, posypać pieprzem i drobno startą kalarepką. Podawać z ciemnym pieczywem lub ryżem.