Figowa przystawka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 szklanki migdałów
2 łyżki orzechów laskowych
1 łyżeczka czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek, plus więcej do pieczenia
2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
2 łyżki octu
3/4 łyżeczki soli
20 dojrzałych fig
2 kromki chleba
garść rukoli
Przygotowanie:
Przygotować grill. Rozdrobnić migdały i orzechy, dodać paprykę, czosnek i oliwę z oliwek. Wymieszać. Dodać ocet i sól. Figi lekko skropić pozostałą oliwą i grillować około 1 min. z każdej strony. Chleb pokropić oliwą z oliwek i grillować 2 do 3 min. z każdej strony. Figi przeciąć na połowę lub pozostawić w całości. Chleb posmarować przygotowanym sosem z orzechów i migdałów. Figi i chleb ułożyć na talerzu udekorować rukolą.
Przygotować grill. Rozdrobnić migdały i orzechy, dodać paprykę, czosnek i oliwę z oliwek. Wymieszać. Dodać ocet i sól. Figi lekko skropić pozostałą oliwą i grillować około 1 min. z każdej strony. Chleb pokropić oliwą z oliwek i grillować 2 do 3 min. z każdej strony. Figi przeciąć na połowę lub pozostawić w całości. Chleb posmarować przygotowanym sosem z orzechów i migdałów. Figi i chleb ułożyć na talerzu udekorować rukolą.