Feta zapiekana na szpinaku

17 listopada 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

100 g sera feta

200 g mrożonych liści szpinaku

50 ml śmietany 12%

3 duże ząbki czosnku

2 marynowane papryczki chilli

2 czarne oliwki bez pestek

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

¼ szklanki wody

Wodę wlewamy na patelnię, dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż odparuje 90% wody. Czosnek bardzo drobno siekamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, pieprzem i solą. Wlewamy do szpinaku i dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Fetę dzielimy na trójkąty. Do naczynia, w którym danie będzie podane wkładamy szpinak, wyrównujemy powierzchnię, na nim układamy fetę. Na każdym trójkącie umieszczamy papryczkę i po 2 połówki czarnej oliwki.

Piekarnik rozgrzewamy do 280 stopni (górna grzałka z termoobiegiem).

Fetę zapiekamy przez 10 minut. Podajemy gorącą.

Smacznego!

file1258473842



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...