Teo Vafidis zaprasza naVII Festiwal Kuchni Greckiej oraz IV Polski Festiwal Carvingu
21 marca 2012 roku w godzinach 10.00-18.00
podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie
VII Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Swoją obecnością i kunsztem zaszczycą Festiwal przedstawiciele Kapituły Klubu Szefów Kuchni Polski, którzy wraz z KSK Grecji zasiądą w Jury konkursowym. Jest również znakomitą okazją do poznania nowych talentów gastronomicznych. Polscy kucharze pod „fachowym okiem” będą mogli zaprezentować swoje zdolności na konkursie kulinarnym, w którym weźmie udział 12 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów.
Zwycięzca Festiwalu jest nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012 roku.
Biuro Podróży Hellas Travel wraz z Itaką ufundowało tygodniowy pobyt w Grecji wraz z osobą towarzyszącą.
Uroczysta odprawa uczestników VII Festiwalu Kuchni Greckiej odbędzie się o godzinie 17:00 w Klubie Galop www.klubgalop.pl.
Jury VII Festiwalu Kuchni Greckiej
1. Przewodniczący Jury – Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
2. Panagiotis Alexopoulos – Sekretarz Chef’s Club – Grecja
3. Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
4. Kurt Scheller – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
5. Athanasios Skouras – Wiceprezes Chef’s Club – Grecja
6. Robert Sowa – Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
7. Dariusz Zahorański – Wicerpezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
IV Polski Festiwal Carvingu to doskonała okazja poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami. www.culinaryart.pl – Jury Mirosław Bobrowski.
Dodatkową atrakcją będzie rozstrzygnięcie Amatorskiego Konkursu Kulinarnego pod patronatem marki Kenwood.
Firma The Greek Gourmet zaprezentuje szeroki wachlarz oryginalnych greckich produktów importowanych na polski rynek. Zapraszamy na degustację smakowitych przekąsek ze słonecznej Hellady.
Festiwal i zmagania konkursowe będą relacjonowane przez radio i TV, a także pojawią się na łamach dzienników i czasopism branżowych oraz na portalach internetowych w kraju i zagranicą.
Organizatorzy VII Festiwalu Kuchni Greckiej:
- Teo Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny, Executive Chef – Kuchnia grecka www.vafidis.pl
- · Wsparcie merytoryczne: Fundacja – Klub Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl
oraz Klub Szefów Kuchni Grecji www.chefsclub.gr
- Organizator techniczny: MT Targi, organizator Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro www.mttargi.pl