Feldsalat z foie gras

5 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Rougié powstała jako sklep dla smakoszy w 1875 roku przez Leonce Rougiéw Cahors. Następnie  przeniósł się do Sarlat, stolicy Périgord. W trakcie 1950 roku, Jean Rougié, syn Leoncefirmy, rozpoczął podróże po świecie, aby dostarczyć produkty rodzinom królewskich i gastronomią. Dziś Rougié można znaleźć w120 krajach na całym świecie,dostępnych dla kucharzy i smakoszy.

Kaczki są hodowanewe Francji, Bułgaria, Kanada i Chiny. Rougié jest częścią grupą Euralis Gastronomie, światowym producentem foiegras. Innemarki to Palmexi Bizaci Montfort. W 2007 roku Rougié otwarto szkołę foie gras w Pau (Francja), gdzie wykonuje z foiegrasseminaria i warsztaty prowadzone przez wybitnych kucharzy.

Foie Graszostała odkryta 5000 lat temu jak dzikie gęsi przeniosły się na zimę ze Skandynawii. Zdumieni wielkością i smakiem wątroby z gęsi, Egipcjanie dowiedzieli się, że zwierzęta te produkowane „foie gras” przez magazynowanie tłuszczu w wątrobie, dają im niezbędne paliwo do ich długich lotów. Tak  to sekret Foie Grasstał stał się znany.

Obecnie w gospodarstwach rolnych Rougié proces tuczu trwa od 10 do12 dni. Są karmione 100% ziarnem (kukurydza), minerałów i witamin.Tucz składa się z wypełniania upraw bez osiągnięcia układu pokarmowego,które u kaczek zaczynają się od żołądka, a nie na dziobie.Wszystkie czynniki stresowe są zredukowane do minimum. Tuczu w wątrobie, znany również jako stłuszczenie wątroby,jest odwracalna: wątroba powraca do swojej pierwotnej wielkości, jeśli tuczu jest zatrzymany.

Przepis

Feldsalat z foie gras

składniki

250 g Feldsalat
Trzy czerwone jabłka
1szalotka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1łyżeczkacurry
100ml soku jabłkowego
1 łyżka musztardy ziarnistej
1łyżeczka miodu
4łyżkioctuz jabłek(może zastąpić białego octu winnego)
sól
pieprz
500gfoie gras
2łyżki masła

Krok1
Oczyścić,umyć i osuszyć sałatę. 2 jabłka obrać ze skórki, oczyścić i podzielić na ćwiartki. Następnie obrać i pokroić w kostkę szarlotkę. Rozgrzać olej smażyć na nim szarlotkę. Dodać kawałki jabłka. Wszystko krótko poddusić, a następnie posypać curry i dodać soku jabłkowego. Wszystko gotować 2-5minut (jabłka powinny nie rozpaść się).

Krok2
Weź jabłka z ognia, wymieszać z musztardą, miodem i octem, następnie przy pomocy  blendera uzyskać puree doprawiając je solą i pieprzem. Należy całość odstawić do schłodzenia. Tymczasem, sałatę ułożyć na talerzach, pozostałe jabłko pokroić na cienkie paseczki i ułożyć na sałacie.

Krok3
Foie Gras oczyścić i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni około- 1min. Patelnie zdjąć z ognia, dodać sól i pieprz do smaku. Pokroić w plastry i ułożyć się na sałatkę. Całość skropić dressingiem. Serwować można z grzankami lub tostami.

Życzymy smacznego!

na podstawie: www.luxfood.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...