Feldsalat z foie gras
Rougié powstała jako sklep dla smakoszy w 1875 roku przez Leonce Rougiéw Cahors. Następnie przeniósł się do Sarlat, stolicy Périgord. W trakcie 1950 roku, Jean Rougié, syn Leoncefirmy, rozpoczął podróże po świecie, aby dostarczyć produkty rodzinom królewskich i gastronomią. Dziś Rougié można znaleźć w120 krajach na całym świecie,dostępnych dla kucharzy i smakoszy.
Kaczki są hodowanewe Francji, Bułgaria, Kanada i Chiny. Rougié jest częścią grupą Euralis Gastronomie, światowym producentem foiegras. Innemarki to Palmexi Bizaci Montfort. W 2007 roku Rougié otwarto szkołę foie gras w Pau (Francja), gdzie wykonuje z foiegrasseminaria i warsztaty prowadzone przez wybitnych kucharzy.
Foie Graszostała odkryta 5000 lat temu jak dzikie gęsi przeniosły się na zimę ze Skandynawii. Zdumieni wielkością i smakiem wątroby z gęsi, Egipcjanie dowiedzieli się, że zwierzęta te produkowane „foie gras” przez magazynowanie tłuszczu w wątrobie, dają im niezbędne paliwo do ich długich lotów. Tak to sekret Foie Grasstał stał się znany.
Obecnie w gospodarstwach rolnych Rougié proces tuczu trwa od 10 do12 dni. Są karmione 100% ziarnem (kukurydza), minerałów i witamin.Tucz składa się z wypełniania upraw bez osiągnięcia układu pokarmowego,które u kaczek zaczynają się od żołądka, a nie na dziobie.Wszystkie czynniki stresowe są zredukowane do minimum. Tuczu w wątrobie, znany również jako stłuszczenie wątroby,jest odwracalna: wątroba powraca do swojej pierwotnej wielkości, jeśli tuczu jest zatrzymany.
Przepis
Feldsalat z foie gras
250 g Feldsalat
Trzy czerwone jabłka
1szalotka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1łyżeczkacurry
100ml soku jabłkowego
1 łyżka musztardy ziarnistej
1łyżeczka miodu
4łyżkioctuz jabłek(może zastąpić białego octu winnego)
sól
pieprz
500gfoie gras
2łyżki masła
Krok1
Oczyścić,umyć i osuszyć sałatę. 2 jabłka obrać ze skórki, oczyścić i podzielić na ćwiartki. Następnie obrać i pokroić w kostkę szarlotkę. Rozgrzać olej smażyć na nim szarlotkę. Dodać kawałki jabłka. Wszystko krótko poddusić, a następnie posypać curry i dodać soku jabłkowego. Wszystko gotować 2-5minut (jabłka powinny nie rozpaść się).
Krok2
Weź jabłka z ognia, wymieszać z musztardą, miodem i octem, następnie przy pomocy blendera uzyskać puree doprawiając je solą i pieprzem. Należy całość odstawić do schłodzenia. Tymczasem, sałatę ułożyć na talerzach, pozostałe jabłko pokroić na cienkie paseczki i ułożyć na sałacie.
Krok3
Foie Gras oczyścić i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni około- 1min. Patelnie zdjąć z ognia, dodać sól i pieprz do smaku. Pokroić w plastry i ułożyć się na sałatkę. Całość skropić dressingiem. Serwować można z grzankami lub tostami.
Życzymy smacznego!
na podstawie: www.luxfood.pl