Faworki z kurczaka w sosie śliwkowo – serowym z rozmarynowymi ziemniakami

29 października 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

olej do smażenia

Sos:

1 serek topiony wędzony (100g)

1/2 szklanki mleka

1 płaska łyżeczka mąki

3 łyżki sosu śliwkowego (Plum Sauce)

10 suszonych śliwek

½ łyżeczki mielonego białego pieprzu

sól do smaku

Smażone rozmarynowe ziemniaczki:

5 ziemniaków ugotowanych na parze

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

½ łyżeczki pieprzu cytrynowego

½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Pierś pokroić w skośne plastry grubości około 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, przeciąć w środku i wywinąć jak faworki. Oprószyć solą i pieprzem. Ostawić.

Serek topiony dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i sosem śliwkowym. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pokrojone w paseczki śliwki oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez 2 minuty wciąż mieszając. Zestawić z ognia.

Ugotowane gorące ziemniaki przekroić na połowy.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Układać faworki, obok ziemniaki. Faworki smażyć na jasny kolor, ziemniaki posypać mieszanką przypraw i również usmażyć na złoty kolor.

Smacznego!

file1256826674



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...