Faszerowane przepiórki – sprawdzony przepis na soczyste mięso

Avatar photo
29 kwietnia 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważ postanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej.  O kampanii więcej dowiecie się na owej stronie : http://pokochajolejrzepakowy.pl/
Dlaczego wzięłam udział? Od pewnego czasu zaczęłam zwracać uwagę na to, co i jak jem, jak się odżywiam i czy żyję zdrowo.
Dzięki akcji, poczytałam co nieco o oleju rzepakowym i używane dotychczas oleje zamieniłam właśnie na niego.Spójrzcie sami, jest o wiele bardziej wartościowy niż sama oliwa z oliwek, powszechnie uznawana za najzdrowszą oliwę na świecie!

Więcej dowiecie się, zaglądają na stronę kampanii!

A co do przepisu….

Pierwszy raz przygotowywałam przepiórki. Tak, to mój debiut, mój „pierwszy raz”. Nie wiedziałam, jak je przyrządzić. Dostałam paczuszkę z dwoma przepiórkami i teraz wielkie zastanawianie się, co by tu wymyślić. Troszkę poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek i ta-dam!
Jednocześnie wykorzystałam do ich przyrządzenia olej rzepakowy, dzięki czemu przepiórki zyskały dodatkowych walorów zdrowotnych i odżywczych.

Przepiórki te robi się banalnie szybko! Świetna alternatywa dla oklepanego już kurczaka.
Jeżeli nie mamy pasztetu drobiowego, można zastąpić go innym, jednak nieodwołalnie to właśnie drobiowy pasuje najlepiej.



 PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH.
/przepis autorski;/
2 przepiórki
100g pasztetu drobiowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
przyprawy: tymianek, sól, pieprz,
4 plastry szynki
+ gruba nitka do związania
Przepiórki, już oprawione, dokładnie płuczę i sprawdzam, czy nie trzeba ich jeszcze w środku wyczyścić (ja kupiłam przepiórki wymagające ponownego oprawienia).
Odcinam gruczoł kuprowy, sprawdzam, czy nie wymagane jest oczyszczenie z pozostałych stosin piór.
Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem.
Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam razem na oleju rzepakowym. Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki.
Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie i obwiązuję je gruba nitką dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia.
Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je olejem rzepakowym,  posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika.
Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam radośnie tej zimy w trakcie wiosny!

Testowała:

Karmel-itka – Mam niewiele lat. Ale kuchnia to moja prawdziwa pasja, jak i muzyka. Jestem gotującą flecistką / grającą kucharką.
Prowadzi bloga: http://www.karmel-itka.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.