Faszerowane przepiórki – sprawdzony przepis na soczyste mięso

29 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważ postanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej.  O kampanii więcej dowiecie się na owej stronie : http://pokochajolejrzepakowy.pl/
Dlaczego wzięłam udział? Od pewnego czasu zaczęłam zwracać uwagę na to, co i jak jem, jak się odżywiam i czy żyję zdrowo.
Dzięki akcji, poczytałam co nieco o oleju rzepakowym i używane dotychczas oleje zamieniłam właśnie na niego.Spójrzcie sami, jest o wiele bardziej wartościowy niż sama oliwa z oliwek, powszechnie uznawana za najzdrowszą oliwę na świecie!

Więcej dowiecie się, zaglądają na stronę kampanii!

A co do przepisu….

Pierwszy raz przygotowywałam przepiórki. Tak, to mój debiut, mój „pierwszy raz”. Nie wiedziałam, jak je przyrządzić. Dostałam paczuszkę z dwoma przepiórkami i teraz wielkie zastanawianie się, co by tu wymyślić. Troszkę poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek i ta-dam!
Jednocześnie wykorzystałam do ich przyrządzenia olej rzepakowy, dzięki czemu przepiórki zyskały dodatkowych walorów zdrowotnych i odżywczych.

Przepiórki te robi się banalnie szybko! Świetna alternatywa dla oklepanego już kurczaka.
Jeżeli nie mamy pasztetu drobiowego, można zastąpić go innym, jednak nieodwołalnie to właśnie drobiowy pasuje najlepiej.



 PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH.
/przepis autorski;/
2 przepiórki
100g pasztetu drobiowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
przyprawy: tymianek, sól, pieprz,
4 plastry szynki
+ gruba nitka do związania
Przepiórki, już oprawione, dokładnie płuczę i sprawdzam, czy nie trzeba ich jeszcze w środku wyczyścić (ja kupiłam przepiórki wymagające ponownego oprawienia).
Odcinam gruczoł kuprowy, sprawdzam, czy nie wymagane jest oczyszczenie z pozostałych stosin piór.
Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem.
Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam razem na oleju rzepakowym. Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki.
Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie i obwiązuję je gruba nitką dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia.
Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je olejem rzepakowym,  posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika.
Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam radośnie tej zimy w trakcie wiosny!

Testowała:

Karmel-itka – Mam niewiele lat. Ale kuchnia to moja prawdziwa pasja, jak i muzyka. Jestem gotującą flecistką / grającą kucharką.
Prowadzi bloga: http://www.karmel-itka.blogspot.com