Faszerowane pieczarki dla wegetarian
Dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa, choć niektórzy uznają ją za mało urozmaiconą. Podpowiadamy jak przygotować pyszne i sycące pieczarki z wegetariańskim farszem.
Przygotuj sześć pieczarek o szerokich kapeluszach. Obierz je, umyj i osusz, a następnie odetnij ogonki i drobno je posiekaj. Osobno pokrój szczypiorek, jednego pora, dwie marchewki, dwa pomidory oraz swoje ulubione warzywa według uznania (możesz też użyć gotowej mieszanki warzyw mrożonych). W garnku stop 30 g masła, usmaż na nim ogonki i pora, dodaj trzy rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę mielonej kolendry, kilka ziaren kminku oraz szczyptę chili, pieprz i sól. Po kilku minutach dodaj pozostałe warzywa. Ugotuj na twardo dwa jajka, obierz i drobno posiekaj. Gdy smażone warzywa ostygną, połącz je z jajkami i dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa. Ułóż ją w kapeluszach pieczarek i wstaw na 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Potem posyp kapelusze tartym parmezanem i piecz, dopóki ser się nie rozpuści.
Smacznego.