Pieczarki faszerowane szynka z serem
Artykuł zewnętrzny
20 sztuk pieczarki,
4 ząbki czosnek,
1 duża sztuka cebula biała,
2 plastry szynka wędzona,
2 łyżki bułka tarta,
do posypania ser żółty straty,
sól do smaku,
do smaku pieprz czarny mielony
1 łyżka margaryna
Z pieczarek wycinamy nóżki przy kapeluszu i drobno siekamy.Cebulę oraz czosnek drobno kroimy.Na patelnię wrzucamy margarynę gdy się rozpuści wrzucamy pokrojone ogonki pieczarek,cebulę i czosnek,wszystko dusimy ok 5 minut.Dodajemy bułkę tartą i mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.Farszem napełniamy 10 pieczarek i układamy je na blasze. Do pozostałego farszu dodajemy drobno pokrojoną szynkę i nadziewamy pozostałe 10 pieczarek. Posypujemy wiórkami startego żółtego sera.Zapiekamy rozgrzanym piekarniku na 150 C około 20 minut.