Faszerowane papryki wg Babcigramolki
Bardzo lubię faszerowane warzywa wszelkiego rodzaju. A papryki należą do najbardziej cenionych na naszym stole. Co prawda najczęściej robię je w sezonie , ale teraz kiedy można je dostać przez cały rok nie ma co czekać .
Czas : 1 godzina
Składniki
- 6 średnich papryk
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
- maggi w płynie
- ok. 1 litra wody
- 1 kostka bulionu wołowego Knorra
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki szczelnie zapełniały dno. Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Dodać kostkę bulionową i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką . Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić papryki powrotem w sosie i ogrzać.
Podawać w sosie same, z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi.